Loading...

Adres: Cevizlik Mh. Kartopu Sok. Osmanbey Center No: 3 D: 1 - Bakırköy-İstanbul

ETA:SQL VE ETA:V.8-SQL SIK KARŞILAŞILAN SORULAR

We give a Guarantee for a Period of 5 years and promise to rectify any fault arising out of faulty workmanship at our cost. However the guarantee does not hold good for mishandling and breakable items.

GENEL

PROGRAM MODÜLÜ: GENEL

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Programda güncelleme olduğunda, programa girişte bu güncellemenin uyarısını alabilir miyim?
Cevap:
Sistem Yönetimi, Ortak Tanımlar, Ortak Parametreler, Diğer Parametreler bölümünde “Güncelleştirmeleri Otomatik Olarak Denetle” parametresi işaretlenir.

Soru:
Herhangi bir modüldeyken fişlere Pdf, Word, Excel veya resim dosyası eklenebilir mi?
Cevap:
Hareket fişlerinin içindeyken Belgeler sekmesinde sağ tıklayarak istenilen dosyalar dizinden seçilir ve fiş kayıt edilir.

Soru:
Mevcut sisteme yeni modül satın alınıp ilave edilen modüle giriş yapılmak istendiğinde “Modül Kullanıma Açık Değildir” mesajı veriyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Hizmetler menüsünde bulunan ETA Lisans Sunucusu yeniden başlatılır.

Soru:
Versiyon 8.26’da sunucu lisans yönetimi manuel nasıl kurulur?
Cevap:
Programın yüklü olduğu dizin içinde yer alan Etautlserver.exe kısayolu Yönetici olarak çalıştırılır. Servis-sunucu / Servis kurulumu menüsünden kurulabilir.

Soru:
26 versiyona geçiş yapıldıktan sonra ETA’ya Giriş yapılırken “Lisans Sunucu Adı ve IP Bulunamadı” hatası veriyor.
Cevap:
EtaUtlPath.exe çalıştırılır. Parametreler bölümünde “Sunucu Lisans Yönetimi Erişim Parametreleri” kısmında Sunucu IP ya da Adı, port numarası ve Ana Bilgisayar Server Dizini alanları doğru şekilde doldurulmalıdır.

Soru:
Kanuni zorunluluktan dolayı alınan dökümlerde “MERSİS NUMARASI” nın çıkması nasıl sağlanır? (Ücret pusulası, bordro icmali, fatura, e-fatura dökümü gibi).
Cevap:
Versiyon yenileme işlemi yapılır. Şirket Bilgileri modülünde Kart Tanımları / İşyeri / Şube Kart Tanımları / Eski Kart bölümünden ilgili işyeri şube kartına girilir. (Genellikle MERKEZ kartı) Muhtelif Bilgiler sayfasında bulunan MERSİS NO tanımlanır. Bu tanımlamadan sonra bordro icmali, ücret pusulası gibi dökümlerde mersis nosunun çıkması sağlanmış olur. Diğer matbu dökümlerde dizayna ilave edilmesi gereklidir. E-Fatura için ise E-Fatura modülünde / Servis / Sabit Tanımlar İşletme Bilgileri bölümünde Mersis No tanımlanır.

Soru:
Kısayol tanımları nasıl yapılır?
Cevap:
Kısayol tanıtılacak modüle girilir. Yardım / Modüle Ait Kısayol Tanımları bölümüne girilir. Hızlı ulaşılmak istenen başlıklar çift tıklanarak seçilir. F2-Kaydet butonu ile işlem kayıt edilir. Kısayol kullanmak için herhangi bir modülde iken Ctrl+F10 tuşlarına basılır. Açılan pencereden tanımlanan kısayol seçilir.

Soru:
Windows 7 işletim sistemlerinde masaüstünde EtaSql ve Etasqlsys kısayolları var. Etasqlsys’ye girilebiliyor. Fakat Etasql kısayolunda hatalı konfigürasyon mesajı veriyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Etasql kısayolunda, sağ tuş özellikler yapılır. Burada uyumluluk sekmesine girilir. Bu programın çalıştırılacağı uyumluluk modu işareti kaldırılır.

Soru:
Raporlamalarda 1. Değer kısmına yazılan bir değeri 2. Değer kısmına kolayca nasıl aktarabilirim?
Cevap:
İmleç 1. Değerin üzerindeyken Ctrl ile birlikte + tuşuna basılır. 1. Değerdeki bilgiler 2. Değer alanına kopyalanmış olur.

Soru:
Herhangi bir rapor ekranda görüntülenmek istendiğinde boş, gri bir ekran geliyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Görüntüleme ekranında sağ clik yapıp, uzaklaştırma veya yakınlaştırma yapılarak ekran büyüklük ayarı yapılır.

Soru:
Programda Stok, Fatura, İrsaliye ve Sipariş vb. modüllerde miktar kısmına bir değer yazıldığında noktadan sonra küsurat hanesi görünüyor. Küsurat kısmının sadece gerekli olduğu anda çıkması, diğer işlemlerde küsurat kısmının çıkması istenmiyor. Ne yapılabilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünden Servis İşlemleri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Şirket Genel Parametreleri bölümünden Miktar kısmında Hane Sayısı:3 En Az Kesir Kısmını 0 yaptığımızda miktar küsuratı ekranda görünmeyecektir. Fakat küsuratlı işlemlerde noktadan sonra küsurat girdiğimizde ekranda görünecektir.

Soru:
Programda herhangi bir raporu görüntüledikten sonra yazıcı simgesini tıklayıp döküm almak istiyorum. Fakat yazdırma ekranı bir süre bekledikten sonra açılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
İlgili bilgisayarda birçok yazıcı tanımlanmışsa, program görüntüleme yaptıktan sonra yazıcı simgesine tıkladığımızda, tüm yazıcı tanımlarını aynı ekrana taşımaya çalıştığı için bekleme olur. Eğer kullanılmayan yazıcılar varsa sürenin kısalması için silinebilir.

Soru:
Bir modül içinde birden fazla ekran açıldığında iki ekran arasında nasıl geçiş yapılır?
Cevap:
Açılmış olan ekranlar arasında geçiş yapmak için [strong]Ctrl+F6[/strong] tuşu kullanılır.

Soru:
Herhangi bir modüle giriş yapıldığında, günlük kur girilmemişse program uyarı verebilir mi?
Cevap:
Şirket bilgileri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Şirket Genel Parametrelerinde Diğer Parametreler sayfasında, modüllere girişte kur kontrolü işaretlenir.

Soru:
Etaexcel.reg dosyası çalıştırıldığı halde, Excel’e rapor aktarımında bir hata mesajı ile karşılaşılıyor. (x64 işletim sistemlerinde) Ne yapabilirim?
Cevap:
Bu problemin karşılaşıldığı bilgisayarda öncelikle cmd.exe yönetici olarak çalıştırılır. Karşımıza gelen ms-dos ekranında sırasıyla aşağıdaki komut satırları çalıştırılır.[br][br]REGSVR32 /U C:\ETAV8SQL\OLEXLSF.DLL[br][br]REGSVR32 C:\ETAV8SQL\OLEXLSF.DLL

Soru:
Herhangi bir rapor görüntüleme yapıldığında ekranın alt kısmı boş geliyor, rapor tam sayfa alınamıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde, Parametreler, Kullanıcı Parametreleri, Şirket Kullanıcı Parametreleri bölümündeki Görüntü Birim Satır Sayısı arttırılır.

Soru:
Outlook’ tan e-mail gönderilebiliyor. Fakat programdan e-mail gönderilirken, Outlook ekranı açılmıyor.
Cevap:
İşlem yapılan bilgisayarın diskinde bir klasör açılır. Programın yüklü olduğu klasörde bulunan Etautlpath.exe dosyası çalıştırılır. PRNTXRPATH başlığındaki bölüme açılan klasörün yolu tanımlanır. NOT: Çok kullanıcılı sistemde çalışan bilgisayarların her birinin diskinde, ilgili klasör açılmalıdır.

Soru:
Sistemde birden fazla kullanıcı ve bu kullanıcılara bağlı yazıcılar var. Fakat her kullanıcının her yazıcıya değil sadece belirlenen yazıcılara döküm gönderebilmesi isteniyor. Seç yazdır ile yazdırma işlemi yapıldığında aynı kullanıcıya ait yazıcıların ekrana gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Etasqlsys’ den yazıcı tanımları bölümüne girilir. Burada hangi yazıcılar işleme katılacaksa o yazıcılara özel kod verilir. Daha sonra ilgili kullanıcı kartına girilir. Burada yazıcı özel kodu bölümüne tanımlanan özel kod yazılır. Kullanıcı herhangi bir döküm alırken seç yazdır ile yazdırmak istediğinde karşısına sadece bu kullanıcı için tanımlanan yazıcılar gelir.

Soru:
Yeni dönem açılışında ‘Tablolar oluşturulamadı hatası’ veriyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Sene içinde makine değişikliği, sistem değişikliği yapıldığı durumlarda SIRKET tablosunda yeni SIRDBSERVER ve SIRDBLOCATION field’ları kontroll edilip varsa değişiklikler düzeltilmelidir.

Soru:
Bütün modüller için yeni fiş ekranında karşıma gelen pencerede sadece istenen fiş tiplerinin kalması nasıl sağlanır?
Cevap:
İlgili modülün Servis/Sabit Tanımlar/Fiş Tip Tanımları ekranında istenmeyen fiş tiplerinin onay kutusu kaldırılır ve kayıt edilir.

Soru:
2009 yılından 2010 yılına yeni dönem açtıktan sonra devir işlemi yaparken “döviz tarihi ya da döviz kuru bulunamamıştır” hatası veriyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Yeni döneme devir işlemi yaparken döviz tarihi bölümü 01/01/2010 Olduğundan, bu tarih de resmi tatil olan Cuma gününe denk geldiği için kur bulunamıyor. Döviz tarihi 04/01/2010 olarak değiştirilrise sorun çözülür.

Soru:
Stok ya da cari devir fişlerinde manüel olarak devir değerlerini değiştirirken fiş satırları çok fazla olduğu için ilgili cari ya da stok kodunu bulmak zor oluyor. Nasıl kolay bulabiliriz?
Cevap:
İlgili Cari ya da Stok devir fişi içerisinde iken kalem bölümünde Ctrl+F tuşuna basarak karşımıza gelen ekranda bulmak istediğimiz Cari ya da Stok kodunu yazarak Bul-Ara tuşuna bastığımızda ilgili satıra kolayca gidebilir ve devir tutarını değiştirebiliriz.

Soru:
Programın kaç kullanıcılı olduğu ve hangi modüllerden oluştuğu nasıl görülebilir?
Cevap:
Herhangi bir modülde Yardım/Hakkında bölümüne girilir. Program bilgileri ve kullanıcı lisans bilgileri görülebilir.

Soru:
Her şirketin renk tanımları ayrı yapılabilir mi?
Cevap:
Programın yüklü olduğu klasördeki etautlpath.exe dosyası çalıştırılır. Parametreler kısmından Şirket Bazlı Dizin Kullanımı işaretlenir. Sonrasında her şirket için ayrı renk tanımı yapılabilir.

Soru:
Kayıt edilmiş bir fiş ya da kart bilgisinin hangi kullanıcı tarafından, hangi tarihte yapıldığı veya değiştirildiği nasıl görülür?
Cevap:
Kayıt yapılmış harekette ya da kartta [strong]F8 - Detay[/strong] bölümünün altında bulunan [strong]Kayıt Bilgisi[/strong] tuşuna basılır.

Soru:
Shift + F1 genel yardım açılmak istendiğinde hata veriyor veya yardım açılmıyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
EtaV8Sql klasörünün altındaki HELP.REG dosyası çalıştırılır.

Soru:
Rapor görüntüleme yaparken out of memory mesajı veriyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
Görüntüleme ekranı geldikten sonra ekranın üstünden "ön izlemeyi yakınlaştır" bölümünden %100 işaretlenir.

Soru:
Excel’e rapor yollarken hata mesajları geliyor ve Excel otomatik açılmıyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
Eta klasörünün içindeki Etaexcel.reg dosyası çift tıklanıp, gelen mesaja "Evet" denir.

Soru:
Fiş kayıtlarında sql ifadesi kitaplık kaydedilmemiştir hata mesajı Veriyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
Program klasörü altından etabde.rec dosyası çalıştırılır.

Soru:
Hesap makinesindeki rakam nasıl taşınır?
Cevap:
Ctrl + 1 tuşu ile rakam taşınır.

Soru:
V.8’de gelen hata mesajı kutusunun içi boşsa, ayrıca muhasebe fişinde başlıklar bozuk geliyorsa (hesap kodu, hesap ismi bu başlıklar ASCII karakter şeklinde geliyor) ne yapılmalıdır?
Cevap:
Eta klasöründeki default klasörü geri yüklenir.

Soru:
Rapor çıktıları E-Posta olarak nasıl gönderilir?
Cevap:
E-Posta gönderilmek istenen rapor ekrana görüntülenir. Gelen rapor görüntüsünde F5-Postala butonuna basılır. Ekrana parametre ayarına göre, Etanın mail ekranı ya da Outlook ekranı gelir. Adres bilgileri yazılarak mail gönderme işlemi tamamlanır.

Soru:
F8 parametrelerde bulunan onay işaretlerinin tamamının kaldırılması ya da işaretlenmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
F8 parametreler ekranında iken istenilen bölümde farenin sağ tuşu yardımı ile tümünü kaldır veya tümünü seç seçilir.

Soru:
F7-Eski fiş listelerinde belirlenen aralığa göre liste nasıl alınır?
Cevap:
Eski fiş arama ekranında F8 parametrelerde listeye gelmesi istenilen fiş tipleri işaretlenerek kısıtlama sağlanabilir. İki tarih arası veya rakam kıstası verilecekse F7-Fiş Listesinde bulunan Dürbün (F3-Gelişmiş Arama) fonksiyonunu kullanmak gerekecektir. Bu işlem için Dürbün butonuna basılarak gelen ekrana örneğin tarih kıstası verilebilir.

Soru:
Fiş girişlerinde satır kopyalama işlemi nasıl yapılır?
Cevap:
Fiş girişlerinde satır kopyalama [strong]Ctrl + K[/strong] tuşu ile yapılır. Kopyalanmak istenen satır üzerinde Ctrl+K tuşuna basıldığında her basılış kadar satır kopyalanır. Satır kopyalamanın bir diğer şeklide [strong]Ctrl + C[/strong] tuşu ile yapılabilir. İstenen satır üzerinde [strong]Ctrl + C[/strong] tuşuna basılır. Sonrasında bu satır hangi satıra kopyalanmak isteniyorsa o satırda [strong]Ctrl + V[/strong] tuşuna basılır.

Soru:
Fiş girişlerinde satır nasıl taşınır?
Cevap:
Satır numarası mouse ile tutularak sürüklenir.

Soru:
F6 ve F7 seçim listelerinde yapılan ayarların kullanıcı bazlı veya şirket bazlı yapılabilmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Program dizinindeki ETAUTLPATH util dosyasındaki Parametreler bölümünde şirket bazlı veya kullanıcı bazlı olarak işaretleme yapılır.

Soru:
Programın içerisindeki SHIFT+F1 Büyük yardımı açılmaması halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
EtaSql klasörünün altındaki, "help.reg" dosyası çalıştırılır.

Soru:
Etautlalter işlemi yaparken "etamaster.tmp oluşturulamıyor" hata mesajı gelirse ne yapılmalıdır?
Cevap:
Eta sistem konfigürasyon tanımlarında sunu dizini ve eta veritabanı dizini bölümleri kontrol edilir.

Soru:
Rapor ekranlarındaki listeleme parametreleri nasıl kayıt edilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis / Sabit Tanımlar/ Kullanıcı Parametreleri/ Şirket Kullanıcı Parametreleri bölümü Dizayn sayfasındaki Verileri Sakla parametresi işaretlenir.

Soru:
"Config.Eta dosyası bulunamadı" hatası verirse ne yapılmalıdır?
Cevap:
Ana makine paylaşımının izinlerinin ve güvenlik izinlerinin Everyone ve Full Control haline getirilir.

Soru:
Raporlarda kullanılan listeleme kriterlerinin kayıtlı kalması nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri / Servis İşlemleri / Sabit Tanımlar / Parametreler / Kullanıcı Parametre / Şirket Kullanıcı Parametreleri / Dizayn sekmesinde en alt kısımda listeleme aralıkları verilerinde verileri sakla işaretlenir.

Soru:
Programda renkleri değiştirdikten sonra eski haline nasıl dönülür?
Cevap:
Program CD’sinden etautlcolor.ini dosyası geri yüklenir.


 

BORDRO

PROGRAM MODÜLÜ: BORDRO

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Bordro modülünde, personel maaşı hesaplamasında BES Dahil Netten Brüte işlemi nasıl yapılır?
Cevap:
Personel sicil kartında F8-Detay Bilgi bölümüne “Bes Dahil Netten Brüte” butonu ile hesaplama yapılır.

Soru:
Bordro modülünde ibraname raporu nasıl alınır?
Cevap:
İlgili personel sicil kartında iken F4-Yazdırma butonuna basılır. Personel İbraname seçilip döküm alınabilir.

Soru:
Bir işyerinde meslek grubuna göre erkek ve kadın sayısı raporu nasıl alınır?
Cevap:
Bordro modülü, Raporlar, Tik Raporları, Meslek Bilgileri raporundan alınabilir.

Soru:
Bordro ve Muhasebe şirketlerim ayrı takip ediliyor. Bordro şirketinden muhasebe şirketine Bordro/Muhasebe entegrasyonu nasıl yapılır?
Cevap:
Bordro şirketinde, Şirket Bilgileri modülü Servis İşlemleri, Sabit Tanımlar, Paremetreler, Genel Paremetreler, Bordro Genel Paremetreleri bölümünde “Muh./İşl.Başka Bir Şirkete Entegre Edilecek” kutucuğu işaretlenir ve Hedef Şirket bölümüne muhasebe şirketi seçilerek yapılabilir.

Soru:
Bordro Modülünde oransal olarak net ücret değişikliği nasıl yapılır?
Cevap:
Bordro, Puantaj Kartı, Ücret Değişikliği ekranında Hesaplama Şekli:1(Ücret), Hesaplanan Ücret:2 (Net) seçenekleri seçildikten sonra yüzde olarak oran verilip oransal değişik yapılır.

Soru:
İşe giriş ve işten çıkış listeleri toplu XML nasıl yapılır?
Cevap:
Bordro / Raporlar / Sgk Raporları / Giriş ve Çıkış Bildirim Listesi raporundayken F3 -> XML oluştur butonuna basılır.”XML’i göndermek için SGK sayfasını aç” işaretlenerek otomatik olarak SGK sayfasına yüklenir.

Soru:
Bordro modülünde, personel maaşı hesaplamasında AGİ dahil netten brüte işlemi nasıl yapılır?
Cevap:
Bordro / Personel Kartındaki F8 -> Agi Dahil Netten Brüte butonu ile hesaplama yapılır.

Soru:
Bordro modülünde, birden fazla ayın Ücret Pusulası nasıl alınır?
Cevap:
Bordro / Raporlar / Ücret Pusulasında “Birden Fazla Ayın Raporu Alınsın” seçeneği işaretlenir ve istenilen ay aralığı yazılır.

Soru:
Ücret pusulaları personellere e-posta olarak nasıl gönderilir?
Cevap:
Bordro Modülü Raporlar -> Bordro Raporları -> Ücret Pusulası (e-posta) bölümünden bu işlem yapılabilir. Personel Sicil Kartı, Adres Bilgileri sayfasından personellere e-posta adresleri tanımlanır. Sonrasında bu bölümde F2-Listele butonuna basıldıktan sonra program otomatik olarak ücret pusulaları için PDF dosyaları olarak oluşturur. F5-Gönder butonuna basılarak gönderim yapılır.

Soru:
Bir personel için ihbar tazminatı hesaplaması yapılıyor. İhbar tazminatına ait kesilen vergiler ve net tutar nasıl görülebilir?
Cevap:
Raporlar / Diğer Raporlar / İhbar Tazminatı Raporları bölümüne girilir. F3-Saha Boylarına girilir. Bu bölümde İ.T GELİR VERGİSİ, İ.T DAMGA VERGİS, İ.T NET TUTAR değerlerine saha boyu değeri verilir. Rapor bu şekilde alınır.

Soru:
Bordro eksik gün girilen personel var ama eksik gün bildirim listesinde çıkmıyor. Ne yapmalıyım?
Cevap:
Puantaj kartındaki eksik gün nedeni kontrol edilir. Puantaj detayı tablosu dolduruldu ise eksik günün tabloda belirtilip belirtilmediği kontrol edilir.

Soru:
Bordroda personel sicil kartını F3 iptal tuşu ile silmek istendiğinde “Personel Sicil Kartı İptal Edilemez” hatası veriyor. Kart nasıl iptal edilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri/Servis İşlemleri/Sabit Tanımlar/Parametreler / Genel Parametreler / Bordro Parametreleri bölümündeki Bordro Kartı Silme Kontrolü 0-Kontrol Yok ya da 2-Uyar olarak değiştirilir.

Soru:
Bordro modülünde, personele ait kümülatif gelir vergisi matrahını gösteren bir doküman var mı?
Cevap:
Personel sicil kartında iken yazdır veya görüntüleme butonuna basılır. İşyeri değişikliği formu seçilerek rapor alınır.

Soru:
Bordro icmal dökümünde SGK Primi ve İşsizlik Primi sıfır çıkıyor. Ne yapmalıyım?
Cevap:
Bordro modülü, Servis, Sabit Tanımlar, Parametreler bölümünde SGK Bildirge Parametreleri sayfasında SGK Tavanı boş bırakıldığı için hesaplama yapmaz. Bu bölümün doldurulması gerekir.

Soru:
Bordro modülünde, hesaplamalarda gelir vergisini hesaplamıyor. Ne yapmalıyım?
Cevap:
Etasqlsys/Ortak tanımlar/Vergi tanımları/Gelir Vergi Dilimleri ilgili yıl için uygun bir şekilde düzenlenir ve kayıt edilir.

Soru:
Bordro modülünden özel tanımlı icmal raporu alınıyor. Döküm boş çıkıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Özel İcmal dökümü ekranı parametreler bölümünde SGK Taban Kontrolü: Taban Altında Olanlar ve Diğer Kişiler sahaları işaretli olmalıdır.

Soru:
Bordro modülü, ödenek tanımlarında eskiden tanımlı olan ödenek satırlarının arasına nasıl satır ilave edebilirim?
Cevap:
Bordro modülü servisinden ödenek tanımlarına girilir. Ödenek satırı en fazla 20 satır tanımlanabilir, bu ekrana girildiğinde 20 satır ekrana geldiği için, satır açmak için öncelikle aşağıdaki boş satırlardan birinin silinmesi gerekir. Daha sonra eklenmek istenen satıra gelinip Ctrl+Insert tuşları ile satır açılabilir.

Soru:
Personel sicil kartını iptal etmek isteyince, personel sicil kartı iptal edilemez mesajı geliyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket Bilgileri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Bordro Genel Parametreleri bölümünde bulunan Bordro Kartı Silme Kontrol parametresi 0-KONTROL YOK veya 2-UYAR yapılır.

Soru:
Bordro modülü puantaj ekranındaki mesai tanımlarının başlıkları değiştirilebilir mi?
Cevap:
Bordro/Servis/Sabit tanımlar/Ücretler/Mesai tanımları ekranından değiştirilebilir.

Soru:
Personel kartında vizite dökümü yapıldığında personelin adresi çıkmıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Bordro/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/Kullanıcı parametresi, Bordro kullanıcı parametresinde vizite adresi olarak kullanılacak adres seçilir.

Soru:
Bordro modülünde SGK işçi priminde %14’ten fazla hesaplıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Bordro/Servis/Sabit tanımlar/Parametreler ekranının Vergi Prm.-1 sekmesinde bulunan Sabit SGK Kes.(İŞÇİ) bölümünde bir rakam yazılı olabilir. Bu rakamın doğru olup olmadığı kontrol edilir. Kullanılmıyor ise bu rakam silinir.

Soru:
Parametrelerde şirket bilgileri ve başlık basılacak tikleri işaretli olduğu halde özel tanımlı icmalde 2. sayfaya şirket bilgileri ve başlık bilgileri gelmiyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Rapor tanımından sayfa boyu tanıtılır. (Örneğin 40)

Soru:
Personelin kendisi özel sağlık sigortası yaptırmış. Bordro modülünde özel sağlık sigortası ile ilgili gösterimi nasıl yaparım?
Cevap:
Bordro Modülü/Puantaj Kartı/Personelin ödediği tutarı, “Özl.Sig.İşçi, Bir Emk.İşçi” sahalarına yazarız. Bu sahalara veya sahalardan herhangi birine yazılan bilgi programımız tarafından gerekli değerlere bakılarak otomatik olarak hesaplanır ve ilgili personelin maaşında artışa sebep olur.

Soru:
Bordro e-bildirge dökümünde personelim herhangi bir kanuna tabi olmadığı halde xml dosyasında kanun nosu 5510 olarak gözüküyor. Nasıl düzeltebilirim?
Cevap:
Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler bölümünde bulunan istihdam sayfasında işveren sig.prim payı indirimi parametresinin onay işareti kaldırılır.

Soru:
Muhtasar Beyannamede dökümünde Sayfa 2’deki ÇALIŞTIRILAN İŞÇİ SAYISI bölümü boş geliyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Bordro modülünden muhasebeye entegrasyon yaptığımızda programımız muhtasar beyannamede diğer tanımlara kayıt yapmaktadır. Daha sonra bir sonraki aya devir yapıp ondan sonra muhtasar beyanname hazırladığımızda muhtasar beyannamede Çalıştırılan İşçi Sayısını görebiliriz.

Soru:
Bordroda icmal dökümünde ssk primi ve işsizlik primi sıfır çıkıyor.
Cevap:
Servis/Sabit tanımlar/Parametreler bölümünde SSK Bildirge parametreleri. Sayfasındaki SSK tavanı sıfır yazıldığı için hesaplamayabilir. Ssk tavan değeri yazılır.

Soru:
Bordro modülünde çalışma belgesi raporu nasıl alınır?
Cevap:
İlgili personel sicil kartında iken F4-Yazdırma butonuna basılır. Sicil Kartı seçilip sicil kartından da çalışma belgesi seçilip döküm alınabilir.

Soru:
İşten çıkanların kart listelerinde görülmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Bordro, servis, sabit tanımlar, kullanıcı tanımlarında işten ayrılanlar listelerde çıksın parametresi işaretlenir.

Soru:
5921 sayılı yasaya ait personelin dökümü nasıl alınır?
Cevap:
Personel sicil kartında uygulanacak kanun no kısmına 05921 yazılmalıdır.

Soru:
Exe yenilemesi yapıldığı halde işten çıkış kodlarının eksik gelmesi halinde ne yapılır?
Cevap:
Sistem Yönetimi bölümünde Servis/ Ortak Tabloları Yaratma bölümüne girilerek sadece 46- Bordro Genel Ek Tip Tanımlarının (BORGENELTIP) onay kutusu işaretlenir. F2- Kaydet butonu ile işlem kayıt edilir.

Soru:
Bordro puantajda tanıtılan ödenek gün sayısına göre oranlanması nasıl sağlanır?
Cevap:
Bordro, Servis, Sabit tanımlar ve ödenek tanımlarında ilgili satırdaki Orantı Çoklu puantaj parametresi aktif olmalıdır.

Soru:
Bordrodan muhasebe entegrasyonu yapılırken, hesapların belirlemesi sayfasında aynı kod tanımlanan hesapların entegrasyonda fiş oluşturma yapınca tek satırda toplanması nasıl sağlanır?
Cevap:
Bordrodan muhasebe entegrasyonu yapılırken, entegrasyon parametreleri sayfasında, satırları toplama parametresi işaretlenir.

Soru:
E-bildirge gönderiminde SGK sayfasını otomatik aç tıklandığında SGK internet sayfası açılmıyor. “404 error not found” hatası veriyor. Ne yapılmalı?
Cevap:
Etasql klasörü içinden etainternet.ini dosyası açılarak urllogin=httpp ile başlayan satırların sonuna s harfini eklenir. Sonra ebildirge.ssk.gov.tr ifadesi geçen satırlara ise ssk yerine sgk ifadesi yazılıp kayıt edilir.

Soru:
Personel sicil kart kodu nasıl değiştirilir?
Cevap:
Şirket bilgileri/servis işlemleri/dosya işlemleri/kart kodu değiştirme-birleştirme/bordro sicil ekranında , eski kod ve yeni kod girilir, F2 işlem butonuna basılır.

Soru:
Kesinti ve ödenek başlıkları tanımlanmasına rağmen puantaj bilgileri ekrana gelmezse ne yapılmalıdır?
Cevap:
Bordro modülüne girilir. Servis İşlemleri / Sabit tanımlar / Ücretler / Kesinti / Ödenek Tanımlarında herhangi bir satırda ilgili başlıklar tanımlanır. “Yeni Karta Taşı “ sahası aktif hale getirilir. Yeni puantaj yapıldığı zaman yukarıdaki parametreye bağlı olarak, Kesinti/Ödenek Başlıkları otomatik gelir. Eski puantaj kartları üzerine gelmesi için, Tutar hanesinde “* “ Enter tuşuna basılır. İlgili Başlık ve tutar ekrana getirilir.

Soru:
İcmal raporunda gelir vergisinin sıfır çıkması halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
ETASQLSYS yani Sistem Yönetimi çalıştırılarak [strong]Ortak Tanımlar/ Vergi Tanımları/ Gelir Vergi Dilimleri[/strong] bölümüne girilir. Gelir vergisi dilimleri tanımlanır.

Soru:
Personel kartından alınan dökümlerin boş çıkması halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
[strong]Şirket Bilgileri/Kart Tanımları/İşyeri-Şube Kart Tanımları[/strong] bölümünden işyeri kartı açılır. [strong]Şirket Bilgileri/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/Genel Parametreler/Bordro Genel Parametreleri[/strong]'nde [strong]İşyeri Kodu[/strong]'na açılan işyeri kodu tanımlanır.

Soru:
Asgari geçim indirimi çocuklar için 18-25 yaş kontrolü otomatik nasıl takip edilir?
Cevap:
Bordro/Servis/Dosya Bakımı/Kayıt Düzeltme/Aile Durumu Bildirimi bölümüne Agi Çocuklar kısmına, çocuklar ile ilgili doğum tarihi ve yüksek öğrenim bilgileri yazılır.


 

BÜTÇE

PROGRAM MODÜLÜ: BÜTÇE

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
Bütçe modülünden bütçe değerlerini manuel olarak girmek istendiğinde tarih formatı ve ilgili ayların boş olarak gelmesi ve veri girişi yapılamaması nasıl çözülür?
Cevap:
Bu işlem için şirket bilgileri modülünden Servis /Sabit Tanımlar /Parametreler /Bütçe Genel Parametrelerinden dönem aralığı belirtilmelidir.


 

CARİ

PROGRAM MODÜLÜ: CARİ

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Cari karta ait kalan kredi ve risk limitlerinin görülmesi için ne yapabilirim?
Cevap:
Cari kartında iken F8-Detay butonuna basılır. Açılan ekranda Kredi ve Risk Analizi sayfalarından kalan kredi ve risk değerlerinin yanında detaylı olarak kredi ve risk analiz değerleri görülebilir.

Soru:
Cari kart listesi üzerinde iken aynı kartın hareketlerini kolayca nasıl görebiliriz?
Cevap:
Kart listesi ekranı üzerinde Bağlantı1 simgesi bulunmaktadır. Bu simgenin yanındaki aşağı ok butonuna tıklanarak, cari kart hareketleri ekranı açılır ve ilgili cari kartın hareketleri listelenir.

Soru:
Bir cari karta ait son bakiye durumu ile birlikte, henüz cari bakiyeye yansımamış sipariş ve irsaliye toplamlarını hangi rapordan alabilirim?
Cevap:
Cari / Raporlar / Bakiye listeleri / Detaylı bakiye listesinden alınabilir.

Soru:
Cari modülünde, bakiye listesi başlıkları İngilizce gelebilir mi?
Cevap:
Rapor almadan önce CTRL+Q tuşuna basılır. Gelen ekranda İngilizce rapor işaretlenerek rapor başlıklarının İngilizce çıkması sağlanır.

Soru:
Yeni cari kart açılırken bağlantılar sayfasındaki muhasebe hesap kodu bölümüne yeni muhasebe kodu yazılıyor. Kart kayıt edildiğinde muhasebe kodu hesap planında otomatik açılmıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket bilgileri, sabit tanımlar, parametreler, genel parametreler, cari genel parametreleri bölümündeki entegrasyon parametrelerinde ‘Muhasebe Kaydı Yap’ parametresine Hayır seçeneği seçildiği için yeni cari kartta tanımlanan muhasebe hesap kodunu hesap planına eklenmiyor. Bu parametre Evet ya da Sor yapılmalıdır.

Soru:
Müşteri/Satıcı Cari kartlarında Kredi/Risk Limiti kontrolü yapılıyor. Bu kontrole faturalanmamış Alış/Satış İrsaliyelerinin tutarlarını nasıl dahil edebilirim?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülü, Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/Genel Parametreler/Cari Genel Parametreler bölümünden Faturalanacak Giren İrsaliyeler (-) / Faturalanacak Çıkan İrsaliyeler (+) parametresi işaretlenir.

Soru:
Cari karttaki bakiye ile ekstredeki bakiye birbirini tutmadığında ne yapılır?
Cevap:
Özel fişlerden girilen hareketler cari bakiye değerlerini etkilemez. Özel fiş girişi yapılıp yapılmadığı kontrol edilir.

Soru:
Sıfır tutarlı faturaların cari hesap ekstresinde görülmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket bilgileri modülünde Sabit Tanımlar/Parametreler/Genel Parametreler/Fatura Genel Parametreleri bölümüne girilir. Entegrasyon Parametreleri sayfasındaki Sıfır Tutarlı Fatura İçin Cari Kaydı parametresine "Evet" ya da "Sor" değeri verilir.

Soru:
Cari kart listesinde carilere ait telefon numaralarının da görüntülenmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Cari kart listesinde Görünüm/Biçim/Tasarım bölümünden tasarım görünümüne geçilir. Sahalardan Ekleye basılır. Eklenen kolonun 2. satırında Bağlantılı Saha seçilir. Gelen ekranda Bağlantı Tablosu ADRESLER yapılır. Bağlantı Tablosu Bağlantı Sahası ADRKOD1 yapılır, Bağlantılı Saha ADRTEL1 yapılır, İfade ADRITEMNO=1 yazılır. Başlık ile Ad kısmına TELEFON1 yazılabilir. SQL tuşuna basılıp tasarım ekranı kapatıldığında telefon bilgisi görünecektir.

Soru:
Fatura keserken cari kartlar çağrıldığında vade bilgisinin otomatik gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Cari kartının ek bilgiler sayfasındaki muafiyet günü bölümüne kaç günlük vade uygulanacaksa yazılır. Fatura keserken vade tarihi otomatik hesaplanır.

Soru:
Cari vade farkı raporu alınırken vade farkı oranı (%) nasıl değiştirilir?
Cevap:
Oranı değiştirmek için Eta Sistem bölümüne girilir (etasqlsys). Ortak Tanımlar/ Vade Farkı Grup Tanımları kısmından oranlar değiştirilebilir.

Soru:
Cari kartı bağlantılar sayfasındaki adres bilgilerinin ön değerleri nasıl getirilir?
Cevap:
Şirket bilgileri / Cari Genel Parametreler bölümünde Diğer Bilgiler sekmesinde Cari Kart Adres Seçimi ön değerleri değiştirilir.

Soru:
Cari modülünde İşlem türlerine göre, Muhasebe bağlantısı yapıldığında Muhasebe fişlerine açıklama nasıl getirilir? Örneğin dekont işlemi yapıldığında farklı bir açıklama ya da nakit işlemi yapıldığında farklı bir açıklama olarak Muhasebe fişine çıkması.
Cevap:
Cari modülü içinde Servis işlemleri, Muhasebe Bağlantıları, Muhasebe Grubu kodu seçilir, Ör. (CARMUHGRP) Seçilen Muhasebe Grubu’nun içinde, İşlem Türlerinin karşısındaki BORÇ SAT.AÇIK., ALACAK SAT AÇIK. veya diğer açıklama sahalarına istenen tanımlamalar yapılabilir.

Soru:
Caride mahsup fişi işlerken birden fazla tarihe aynı anda giriş nasıl yapılır?
Cevap:
Caride saha tanımlarında mahsup fişinde işlem tarihi kolonu açılarak birden fazla tarihe ait hareketler tek fişe işlenebilir.

Soru:
Cari-II modülünde tanımlanan cari/stok fiyat listesindeki stok fiyatlarının tamamı tek seferde %10 artırarak nasıl değiştirilir?
Cevap:
Cari-II modulünde Servis / Dosya İşlemi/ Cari-stok paketi fiyatı değiştirme, fiyat değiştirme parametresinde Fiyat hesap. Yöntemi : 2-Matematiksel işlem, Fiyatlara matematiksel işlem bölümüne Mevcut fiyat : * ve 1.10 yazılır.

Soru:
Hareket girişlerinde cari kartına özgü bir uyarı mesajının gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Cari kart ek bilgiler sayfasında ki Uyarı Mesajına istenen mesaj yazılır. Eğer sabit uyarı mesajları belirlendi ise bu uyarı mesajlarının listeden seçimi de sağlanabilir. Sabit mesajların tanımı için Servis/Sabit Tanımlar/Derece ve Uyarılar/Ödeme Uyarıları bölümüne girilir. İstenen sabit mesajlar tanımlanarak kayıt edilir. Bu şekilde cari kartlar da uyarıların sabit listeden seçilmesi sağlanmış olur.

Soru:
Cari kartlara ait bakiyelerin bugünkü USD ve Euro karşılıkları nasıl listelenir?
Cevap:
Sql düzenleyicide aşağıdaki query yazılır. SELECT CARKOD,CARUNVAN,CARBAKIYE, (SELECT DOVHARTUT FROM ETA_MASTER..DOVHAR WHERE DOVHARTAR=CONVERT(CHAR(10),GETDATE(),020) AND DOVHARKOD='USD' AND DOVHARTUR='AKTALS')'BUGÜN Kİ USD KURU', CARBAKIYE*(SELECT DOVHARTUT FROM ETA_MASTER..DOVHAR WHERE DOVHARTAR=CONVERT(CHAR(10),GETDATE(),020) AND DOVHARKOD='USD' AND DOVHARTUR='AKTALS')'USD KARŞILIĞI', (SELECT DOVHARTUT FROM ETA_MASTER..DOVHAR WHERE DOVHARTAR=CONVERT(CHAR(10),GETDATE(),020) AND DOVHARKOD='EURO' AND DOVHARTUR='AKTALS')'BUGÜN Kİ EURO KURU', CARBAKIYE*(SELECT DOVHARTUT FROM ETA_MASTER..DOVHAR WHERE DOVHARTAR=CONVERT(CHAR(10),GETDATE(),020) AND DOVHARKOD='EURO' AND DOVHARTUR='AKTALS')'EURO KARŞILIĞI' FROM CARKART WHERE CARKOD=:CARKOD

Soru:
Cari Kart kodu nasıl değiştirilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde. Servis İşlemleri/ Dosya işlemleri/Kart kodu Değiştirme /Cari Kart Kodu Değiştirme bölümünde eski ve yeni kod yazıldıktan sonra F-2 işlem butonuna basılarak yapılabilir.

Soru:
Baş harfleri büyük diğer harfleri küçük yazılmış cari ünvan bilgilerinin tamamı nasıl büyük harfe çevrilir?
Cevap:
SQL sorgusu yazılabilecek bir ekran da (SQL Düzenleyici ya da Query Analyzer) ve aşağıdaki sorgu yazılır.

UPDATE CARKART
SET CARUNVAN=UPPER(CARUNVAN)

Soru:
Cari hareketinden muhasebe fişine giden açıklama nasıl değiştirilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri/ Servis İşlemleri/ Sabit Tanımlar/ Parametreler/ Genel Parametreler/ Cari Genel Parametreleri’ne girilir, Entegrasyon Parametreleri sayfasına seçilir. Muh. Borç Satır açıklaması ve Muh. Alacak Satır Açıklaması bölümleri istenen şekilde düzenlenir.

Soru:
Cari kartı, ek bilgiler sayfasındaki muafiyet günü fatura ekranındaki vade tarihine nasıl otomatik getirilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/Genel Parametreler/ Cari Genel Parametreler/ muhtelif kontroller ekranında, muafiyet uygula parametresi işaretlenir.

Soru:
Yapılmış olan cari hareketler içindeki en yüksek, en düşük ve ortalama değerin görülmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Aşağıdaki query yazılır.

SELECT
MIN (CARHARTUTAR) AS En_Düşük,
MAX (CARHARTUTAR) AS En_Yüksek,
AVG (CARHARTUTAR) AS Ortalama_Deger
FROM CARHAR

Soru:
Cari karttaki detay açıklamalar bölümündeki başlıklar nasıl değiştirilir?
Cevap:
Cari modülünde Servis/ Sabit Tanımlar/ Başlık Tanımlamaları bölümünden Cari Kart Detay Açıklama başlıkları bölümüne girilerek başlıklar değiştirilir.

Soru:
Örnek Etiket basımı
Cevap:
Örnek etiket basımı 1:
XPOS YPOS
--------- ---------
CARKOD 1 1
UNVAN 2 1
ADADRES1 3 1
CARBAKİYE 4 1
XPOS istenen sahanın etiket üzerinde kaçıncı satırda çıkacağını (1.satırda carikodu, 2.sırada ünvanı’nı yazsın), YPOS ise soldan sağa vereceği boşluk sayısıdır (hepsi aynı hizada isteniyorsa YPos satırları 1 olmalıdır.)
Örnek etiket basımı 2:
SAHA KODU SAHA ADI X POS Y POS BOY
----------- --------- ----- ----- -----
KODU : 1 1 9
CARKOD 1 10 40
CİNSİ : 2 1 9
CARUNVAN 2 10 40
YETKİLİ : 3 1 9
CARYETKILI 3 10 40
AÇIKLAMA: 4 1 9
CARACIK1 4 10 40

Soru:
Cari kartlarında, fatura ve bütün fiş tiplerinde default olarak belirlenen bir döviz kodu ve türünün kendiliğinden gelmesini nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri/Genel/Şirket Genel Parametreleri ekranının "Diğer Parametreler" sekmesinde, cari ile ilgili satırda "ÇEVRİM TİPİ : 8-Genel tanımlanan döviz" seçilir. Aynı satırda istenen döviz kodu ve türü de tanımlanmalıdır.

Soru:
Cari modülünde hareket fişine girildiğinde imlecin ilk olarak üst başlıktaki tarih kısmına gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Cari/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/Konumlanacak Bölüm 1-üst başlık (fiş tarihi) seçilir ve kayıt yapılır.


 

ÇEK-SENET

PROGRAM MODÜLÜ: ÇEK-SENET

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Firma Çek Çıkış işlemi yapılıyor. Muhasebe bağlantılı olarak fiş kayıt ediliyor. Ancak firma çek çıkışı için kullanılan ve banka modülünde tanımlanan banka kartındaki muhasebe kodu oluşan muhasebe fişinde kullanılamıyor, default hesabın kullanıldığı görülüyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
Çek/Senet modülünde, Servis > Sabit Tanımlar > Saha tanımları bölümünde, Firma çek çıkış fişi saha tanımı bölümünden Muhasebe Kodu sahası işaretlenerek aktif hale getirilir.

Soru:
Çek tahsil işleminde, masraf tutarını nereye yazmalıyım?
Cevap:
Çek tahsil fişinde, ek bilgilerde gider tutarı alanına masraf tutarı yazılır.

Soru:
Dövizli çalışan bir cari karta, farklı döviz türü olan çek çıkışı yapılıyor. (Örneğin Cari Kart döviz türü USD, çıkışı yapılan Çek EURO). Çıkışı yapılan çek tutarının cari karttaki dövize çevrilmesi nasıl yapılır?
Cevap:
Şirket Bilgileri, Servis İşlemleri/Sabit Tanımlar/Parametreler/Genel Parametreler/Ç/S Genel Parametreleri bölümünden Döviz Çek/Senetlerinde Hedef Kart İçin Döviz Çevirimi Uygula parametresi işaretlenir.

Soru:
Çek kart listesi arama ekranlarında çek kalemlerinde girilen çeklerin banka adı ve banka şube adını görmek istiyorum. Ne yapabilirim?
Cevap:
Çek/Senet kart listesinde bağlantı 1 bölümünde aşağıdaki query yazılarak banka adı ve şube adı görünebilir.

SELECT BANKADI, BANSUBADI
FROM ETA_MASTER..BANKTAN,ETA_MASTER..BANKSUBETAN
WHERE ETA_MASTER..BANKTAN.BANKNO=:CSKBANHESBANKOD AND
ETA_MASTER..BANKSUBETAN.BANSUBNO=:CSKBANHESSUBKOD AND
ETA_MASTER..BANKSUBETAN.BANSUBBANKANO=:CSKBANHESBANKOD

Soru:
Çek/Senet giriş ya da çıkış işlemi yapıldı. Döküm almak istediğimde Ortalama vadesini boş getiriyor. Dizayn içerisinde Ortalama Vade ile ilgili kodlar dizayna eklenmişti. Ne yapabilirim?
Cevap:
Çek/Senet giriş ya da çıkış fişindeyken F8-Parametreler’den Ortalama Vade hesaplaması yapılınca dökümde Ortalama Vade çıkar.

Soru:
Çek/Senet’te çekin belli kısmı kapandıktan sonra tutara nasıl müdahale edilir?
Cevap:
Şirket Genel Parametrelerde, Ç/S parametresinde kısmi kapama işaretlenerek tutara müdahele edebilme şansı oluşabiliyor. Kapanan ve açık kalan kısım çek kartında ve raporlarda görülebilir.

Soru:
Kesilen firma çeklerinin listesi cari kart bazında nasıl alınır?
Cevap:
Çek/senet/raporlar/kart listeleri/firma çek kart listesi ekranında son kart kodu sahasına ilgili cari kodu yazılarak listeleme yapılır.

Soru:
Sıra senet nasıl basılır?
Cevap:
İlgili senet bordrosunda yazdırma yapılırken csn_sirasen.edf dizayn dosyası kullanılır.

Soru:
Portföy numarası nasıl otomatik belirlenir?
Cevap:
Çek/Senet modülünde Servis/Sabit Tanımlar/Ev no tanımlarına girilir. İlgili pozisyonun başlangıç numarası belirlenir.

Soru:
Çek / Senet bordrosu dökümü sırasında "2 NUMARALI HATA OLUŞMUŞTUR" mesajı geldiğinde ne yapılır?
Cevap:
İlgili dizayn dosyası not defteri yardımıyla açılır şekilde dikdörtgen içerisine alınmış olan başlıkla içindeki değerler "0" a eşitlenir.

paket=0
vatincluded=0
cumulativetotal=0
invoicewcue=0
rbgrouping=0

Soru:
Çek/Senet Modülü Çek Çıkış ekranında iken Portföy No sahasında butona basıldığında ekrana portföydeki çekler listelenmektedir. Gelen çek listesi ekranında üzerinde bulunduğumuz çekin bugün itibari ile kaç günlük olduğu nasıl görülür?
Cevap:
Çek listesinin geldiği liste ekranında mevcut olan bağlantı ekranlarına yazılacak olan bir SQL sorgusu ile üzerinde bulunduğunuz çekin bugün itibari ile kaç günlük olduğu görülebilir. Bağlantı1 ekranına yazılacak olan sorgu :

SELECT CSKPORTFOYNO'PORTFOY NO',CSKVADETAR'VADE TARİHİ',CSKSONHARPOZKOD'POZİSYON', DATEDIFF(day, getdate(),CSKVADETAR) 'ÇEK KAÇ GÜNLÜK'
FROM CSNKART
WHERE CSKPORTFOYNO= : CSKPORTFOYNO AND CSKCSTIP=1

Soru:
Çek/Senet modülünde çek çıkış bordrosu kayıt edildiğinde muhasebe bağlantısında 101 nolu hesap kodu yerine bu hesabın alt seviyesinin çalışması nasıl sağlanır?
Cevap:
Çek/Senet modülünde Servis/ Sabit Tanımlar/ Pozisyon Tanımları/ Çek Pozisyon Tanımları seçilir. Gelen ekrandan Çıkış Bordro Fişi seçilir ve ciro kısmına hangi alt hesap çalışacaksa yazılıp kayıt edilir.

Soru:
Çek girişinde vade tarihinin işlem tarihinden önce girildiğinde programın uyarı vermesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket bilgileri modülü, Servis İşlemleri/ Sabit Tanımlar/ Parametreler/Genel Parametreler/Çek-Senet Genel Parametreleri ekranında Vade tarihi kontrolü: 2- Sor seçilir ve kayıt edilir.

Soru:
Girilen döviz çekinin vadesi gelip tahsil edildiğinde TL değerinin tahsil edilen tarihteki kurdan hesaplanması nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis/Sabit Tanımalar/Parametreler/ Genel Parametreler/Çek/Senet Genel Parametreleri bölümünde Dövilzli Çek/Senet TL Tutarını Yeniden Hesapla parametresi işaretlenir.

Soru:
Müşteri çek giriş bordroda birden fazla girilen müşteri çeklerinin ortalama vadeleri nasıl görülür?
Cevap:
üşteri çek giriş bordro üst kısımda bulunan F8-det.bilg. yanındaki tırnağa basılıp, ortalama vade seçilince girilmiş çeklerin ortalama vadesi görülebilir.


 

DEVİR İŞLEMLERİ

PROGRAM MODÜLÜ: DEVİR İŞLEMLERİ

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
Yeni Dönem Açılış İşlemi menüsünden eski yıl şirketleri için yeni dönem oluşturulurken “Yeni Dönem Açılış İşleminde Hata Oluştu” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Bu hata ile ilgili şirketin veritabanı sürücü yolu hatalı olduğu zaman karşılaşılır. Kontrolü için Şirket Bilgileri bölümünden ilgili şirket seçilerek “Veri Tabanı Dizini (Location)” alanına bakılır. Şayet bu bölümde görülen veri tabanı yolu ile ilgili şirketin veri tabanı yolu farklı ise düzeltme yapılmalıdır. Düzeltme ETASQLMNG programından yapılabilir. (Düzeltme yapılmadan önce ETA_MASTER veri tabanının yedeği alınmalıdır) ETASQLMNG programına girilir. Veri Tabanı / Veri Tabanı Yolu Değiştirme bölümüne girilir. Eski Veri Tabanı Yolu ve Yeni Veri Tabanı Yolu bilgileri tanımlanır. İlgili şirket ya da şirketlerin onay kutucukları işaretlenerek F2-İşlem butonuna basılır.

Soru:
Yeni Dönem Açılış İşlemi menüsünden eski yıl şirketleri için yeni dönem oluşturulurken “Yeni Dönem Açılış İşleminde Hata Oluştu” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
İlgili şirket klasörü altında yeni yıla ait veritabanı dosyaları olup olmadığı kontrol edilir. Varsa silinir.

Soru:
Yeni Dönem Açılış İşlemi menüsünden eski yıl şirketleri için yeni dönem oluşturulurken “ Yeni Dönem Açılış İşleminde Hata Oluştu” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Eski yılın şirket kodunda Türkçe karakter var ise bu hata ile Karşılaşılabilir. Şirket kodundaki Türkçe karakter, ETA_MASTER veritabanındaki SIRKET tablosuna girilerek düzeltilir. Düzeltme işlemi ETASQLMNG programı ile yapılabilir.

Soru:
Yeni Dönem Açılış İşlemi menüsünden eski yıl şirketleri için yeni dönem oluşturulurken “Yeni Dönem Açılış İşleminde Hata Oluştu” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Eski yılın şirket kodunda Türkçe karakter var ise bu hata ile Karşılaşılabilir. Şirket kodundaki Türkçe karakter, ETA_MASTER veritabanındaki SIRKET tablosuna girilerek düzeltilir. Düzeltme işlemi ETASQLMNG programı ile yapılabilir.

Soru:
Yeni Dönem Açılış İşlemi menüsünden eski yıl şirketleri için yeni dönem oluşturulurken “Yeni Dönem Açılış İşleminde Hata Oluştu” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Yeni dönem açma işlemi sırasında, hata eski verilerin aktarılması sırasında görülüyor ise eski şirketteki tablolar ile yeni oluşan şirketteki tabloların uyumsuzluğundan kaynaklanabilir. Eski yıl şirketi için ETAUTLALTER işlemi yapılmalıdır.

Soru:
Yeni Dönem Açılış İşlemi menüsünden eski yıl şirketleri için yeni dönem oluşturulurken “ Yeni Dönem Açılış İşleminde Hata Oluştu” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Eski yılın şirket kodunda Türkçe karakter var ise bu hata ile Karşılaşılabilir. Şirket kodundaki Türkçe karakter, ETA_MASTER veritabanındaki SIRKET tablosuna girilerek düzeltilir. Düzeltme işlemi ETASQLMNG programı ile yapılabilir.

Soru:
Yeni Dönem Açılış İşlemi yapıldıktan sonra yeni şirkette Türkçe karakter problemleri ile karşılaşıldığında ne yapmalıyım?
Cevap:
Bu sorun eski yıla ait şirketin veritabanı ile yeni şirkete ait veritabanının karakter setleri (dil) farklı olduğu durumlarda görülür. Eski yıla ait şirketin karakter seti ile yeni şirkete ait karakter setinin aynı açılması sağlanmalıdır. Bunun için ETA versiyon yenileme yapılmalıdır. (1.20 ve ya 8.20 sonrası versiyonlar.)

Soru:
Yeni Dönem Açılış İşlemi menüsünden eski yıl şirketleri için yeni dönem oluşturulurken “ 0 Kodlu Hata Oluştu” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Diskte yer olmadığı durumlarda bu hata ile karşılaşılabilir.

Soru:
Devir işlemi yapılırken “döviz tarihi ya da döviz kuru bulunamamıştır” hatası ile karşılaşılıyor. Ne yapmalıyım?
Cevap:
Yeni döneme devir işlemi ekranındaki Devir Döviz Tarihi ve bu alanda yazılan tarihteki döviz kurları kontrol edilir. İlgili tarihe döviz değeri girilmelidir.

Soru:
Devir işlemi yapıldıktan sonra stok ya da cari kartlar için devir değerleri nasıl değiştirilebilir veya düzeltilebilir?
Cevap:
İlgili modüle girilir. Hareket Fişi / Eski Fiş bölümüne girilir. F7 fiş listesinden devir fişi bulunarak seçilir. Açıla fiş ekranından istenen değerler değiştirilebilir.

Soru:
Stok devir fişi içerisinde çok sayıda stok kalemi var. Bir stok kartını bulunup düzeltme yapılmak isteniyor. İlgili stok kartı nasıl kolay bir şekilde bulunur ?
Cevap:
Devir fişi içerisindeyken Ctrl+F tuşuna basılarak aranılan stok kodu gelen arama ekranına yazılır. Bul-ara tuşuna basarak ilgili stok kartı bulunur.

Soru:
Stok devri yanlış yapıldı ve tekrar yapılmak isteniyor. Ne yapılabilir?
Cevap:
Stok Hareketi / Eski Fiş bölümünden devir fişi bulunur, silinir ve tekrar devir işlemi yapılır.

Soru:
Yeni döneme devir işlemi sırasında, stok modülü ile ilgili devir fişini oluşturmak isterken “Stok Özel Fiş Tipi Tabloda Kayıtlı Değil” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapılabilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri / Genel Parametreler / Stok Genel Parametrelerinde ana bilgiler sekmesinde bulunan özel devir fiş tipi kontrol edilir ve özel fiş tipi seçilir.

Soru:
Cari devir fişinde devir satırlarında vade bölümleri boş. Bu bölümlere önceki yılın ortalama vade değerleri yazılmak isteniyor. Ne yapılabilir?
Cevap:
Cari devir fişi silinir. Tekrar cari devri yapılır. Cari devir yapılırken “Ortalama Vade Tarihi Hesapla” parametresi işaretlenir.

Soru:
Çeklerin devri yapıldıktan sonra gelen eski yıla ait çek yeni yıla nasıl girilir?
Cevap:
Yeni yıl şirketinde Çek/Senet Kartı / Yeni Kart bölümünden devir çeki için kart açılır. 3. Sayfadaki Devir Çeki parametresi işaretlenmelidir.

Soru:
Banka modülü için devir işlemi yapıldı. Ancak yeni döneme ait POS V.8,SQL (kredi kartı) hareketler detaylı devir olmadı. (Vadelere göre ayrı değil, tek devir rakamı geldi.) Ne yapmalıyım?
Cevap:
Kredi kartı tahsilatı için açılan banka kartındaki Takas Hesap Kodu alanına ilgili banka kodu girilmelidir. (Kredi kartı tahsilatlarının geçtiği banka kodu) Ayrıca devir sırasında “Yeni Dönem Vadeli Pos Hareketlerini Devret” parametresi işaretli olmalıdır.

Soru:
İşletme Defteri modülünde yeni yıl şirketinde (Yeni dönem açılışı sonrası ocak ayında) Önceki Aydan Devreden KDV, KDV Beyannamesi’ne gelmiyor. Ne yapmalıyım?
Cevap:
Sistem Yönetimi (EtaSQLSYS) Devir İşlemleri / Yeni Döneme Devir İşlemi bölümünden, Eski Yıl Şirketi ve Yeni Yıl Şirketi seçilerek İşletme Defteri modülü için devir işlemi yapılmalıdır. Devreden KDV değeri manuel olarak da girilebilir. Bu işlem için, İşletme Defteri modülünde Beyannameler / Kdv Beyannamesi / Ortak Tanımlar’da “Önc.Y.Dev.Diğer Kdv” bölümünde devreden kdv tutarı yazılır.

Soru:
Eski yıl şirketinden oluşturulan muhasebe kapanış fişi yeni yıl şirketine açılış fişi olarak nasıl aktarılabilir?
Cevap:
Yeni yıl şirketine girilir. Muhasebe Fişi / Açılış Kapanış Fişleri / Açılış Fişi Oluşturma (Kapanış Fişinden) bölümüne girilir. Şirket Kodu bölümüne eski yılın şirketi seçilir. F2-Kayıt ile açılış fişi oluşturulur.


 

DİZAYN

PROGRAM MODÜLÜ: DİZAYN

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
Fatura dizaynı nasıl yarım sayfa ayarlanır?
Cevap:
Etasqlform’dan ilgili dizayn seçilir,en üst satıra işlem bölümüne 7 değeri ,formül bölümüne 27 67 33 15 değeri baş bölümüne 0 ve boy bölümüne 11 değeri verilir.

Soru:
Faturada aynı renk ve beden ürünler nasıl tek satırda toplanarak yazdırılır?
Cevap:
İlgili dizayn dosyası açılarak Mal Hizmet Gruplama parametresi işaretlenir.

Soru:
Fatura basımında paket detayları ya da paket adı nasıl basılır?
Cevap:
İlgili dizaynda bulunan "Paket Basma Şekli" parametresi ayarlanır. 1-Hepsi ; Paket adı ve paket detayları basılır, 2-Paket Adı: Sadece paket adı basılır, 3-Hepsi; Paket adı ve paket detayları ile birlikte basılır.


 

DIŞ TİCARET

PROGRAM MODÜLÜ: DIŞ TİCARET

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Dış Ticaret faturasında masraf tutarlarını satırlara nasıl yansıtabilirim?
Cevap:
Fatura II modülünde, Servis → Sabit Tanımlar → İndirim / Masraf Saha Başlıkları → Genel Masraf Saha Başlıkları bölümünde ilgili masraf sahasının yansıtma şekli “Yansıtma Yapma” olarak seçilip kaydedilir. Fatura içerisinde genel masraflara masraf tutarı yazıldıktan sonra F8 Detaylar butonundan “Yansımayan Masrafları Satırlara Dağıt” seçeneği seçilir.

Soru:
Bedelsiz olarak Dış Ticaret E-Faturası nasıl düzenleyebilirim?
Cevap:
Oluşturulan E-fatura, Dış ticaret modülünde İhracat kartına bağlandıktan sonra Genel sekmesi / İhracat Türü “Bedelsiz” seçilerek kayıt edilir.

Soru:
Dış Ticaret E-Faturası görseline ihracat kartındaki bilgiler nasıl eklenir?
Cevap:
Şirket Bilgileri / Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler / Parametreler / E-Fatura genel parametrelerinde açıklama sekmesinde yer alan İhracat Kart Bilgileri bölümünde “İhracat Bilgilerini başlıkları ile ekle” parametresi seçilir. Eklenecek bölümünden e-fatura görseline çıkması istenilen sahalar işaretlenir kayıt edilir.

Soru:
İhracat faturalarında kapama (İntaç) işlemleri nasıl yapılır?
Cevap:
Fatura Modülünde ilgili İhracat Faturası açılır. Ek Bilgiler sekmesindeki Dış Ticaret Bilgileri ekranında Kapanış Tarihi yazılır Dosya Durumu “Kapandı” olarak işaretlenir. Faturanın TL değerleri tekrar güncellenerek fatura kaydedilir.


 

E-DEFTER

PROGRAM MODÜLÜ: E-DEFTER

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Server Bilgisayara uzak masaüstü ile bağlanan terminalde E-Defter gönderebilmek mümkün müdür? Akis kart başka bilgisayarın kasasına takılı ve tanıtılmış durumda imzalama nasıl yapılabilir?
Cevap:
Server bilgisayara bağlanırken uzak masaüstü bağlantı aşamasında Seçenekleri Göster tuşuna basılır, Yerel Kaynaklar sayfasında bulunan Diğer tuşuna basıldığında Açılan sayfada Akıllı Kartları ve Sürücüleri aktif hale getirmek gerekmektedir. Parametreler işaretlendikten sonra Uzak masaüstü ile bağlantı yapılmalıdır. Bağlanılan bilgisayardaki ETA’da E-Defter imzalama yapabilir. Server bilgisayarda da Akis kart programlarının da kurulu olması gerekmektedir.

Soru:
Süresi dolan mali mühür için hangi işlemler yapılır?
Cevap:
Kamu SM kurumuna başvuruda bulunulur. Yeni mali mühür geldikten sonra tekrar sürücü kurulumuna gerek yoktur. Şifre işlemleri Kamu SM internet sayfasından yapılır. E-Defter ve E-Fatura genel parametrelerindeki şifre bölümleri güncellenir.

Soru:
E-Defter dosyaları imzalanırken “e-imza işlemi hatalı” mesajı veriyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
EtaUtlESign klasörü güncel olmalı ve imzalama yapılan bilgisayarın yerel disklerinde bulunmalıdır. E-Defter genel parametrelerinde E-İmza Kütüphane Dizini de uygun şekilde düzenlenmelidir.

Soru:
E-Defter dosyaları imzalanırken “xxx nolu satırda uyumsuz karakter tespit edilmiştir” şeklinde hata mesajı veriyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
Oluşan xml dosyasında ilgili satır bulunur. İlgili satırdan fiş tespit edilerek fişteki hatalı karakter düzeltilir. Genelde € (euro) karakterinde hata vermektedir.

Soru:
Birden fazla evrak tek bir muhasebe fişine girildi. Nasıl ayrıştırılabilir?
Cevap:
Muhasebe → Servis → Dosya İşlemleri → Fiş Ayrıştırma bölümüne girilir. Kriterler uygun şekilde tanımlandıktan sonra toplu girilen fişler ayrıştırılabilir. Ayrıştırılan fişler tekrar geri alınamaz.

Soru:
Mevcut fişlere girilen belge türleri toplu olarak nasıl değiştirilebilir?
Cevap:
Muhasebe → Servis → Dosya İşlemleri → Toplu Belge Tür değişikliği bölümünden değişiklik yapılabilir.

Soru:
Berat dosyaları geri yüklenirken uyumsuz hatası alınıyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
E-Defter Genel Parametrelerindeki GİB’den Gelen Dosyalar bölümüne yapılan tanımlama kontrol edilir. Bu bölüme dosyaların indirildiği yol yazılır.

Soru:
E-Defter portalına hangi dosyalar yüklenir?
Cevap:
Yevmiye ve Kebir Berat Dosyaları yüklenir. Örneğin 1234567890-201507-KB-000000.zip, 1234567890-201507-YB-000000.zip dosyaları

Soru:
E-Defter berat dosyaları indirildikten sonra defter ve berat dosyaları nasıl incelebilir?
Cevap:
E-Defter → Raporlar → E-Defter Dökümü bölümüne girilir. İşlem Durumu 5-Berat Dosyaları GIB Portalından Geri Yüklendi seçilerek incelenmek istenen dosya tıklanır.

Soru:
E-Defter oluşturulan aya bilgi girişi engelleniyor mu?
Cevap:
E-Defter İşlemleri → Paketlenmiş Berat Dosyalarını Gönderme aşamasından sonra defteri oluşturulan ve gönderilen aya ait bilgi girişi, düzeltme ve iptal işlemleri program tarafından engellenir.

Soru:
E-Defter hazırlamaya başlamadan önce hangi işlemler yapılır?
Cevap:
E-Defter → Dosya İşlemleri → Yevmiye Maddeleri Sıralama işlemi yapılır. Sonrasında Raporlar → E-Defter Kontrol raporları alınır.

Soru:
Muhasebe fişlerinde hazırlayan bilgisi yok. Toplu yazılabilir mi?
Cevap:
Şirket Bilgileri → Servis → Sabit Tanımlar → Kullanıcı Parametreler → Şirket Kullanıcı Parametreleri bölümündeki Hazırlayan bilgisi tanımlanır. E-Defter oluşturma aşamasında hazırlayan bilgisi boş olan fişlerde bu bölüme tanımlanan değer kabul edilir.

Soru:
Yeni Belge Türü nasıl tanımlanabilir?
Cevap:
Sistem Yönetimi modülüne girilir. Ortak Tanımlar  Muhasebe Belge Tanımları → Belge Tür Tanımları bölümüne girilir. İstenen belge türü eklenir ve F2-Kayıt tuşu ile kayıt edilir. (F3 İlk değerler tuşuna basılarak default belge türleri yüklenebilir.)

Soru:
Hangi belge türleri e-defter oluşturulurken other (diğer) belge olarak belirlenir?
Cevap:
Sistem Yönetimi, Ortak Tanımlar → Muhasebe Belge Tanımları → E-Defter Doküman Tip Tanımları bölümünde tanımlanan ve Doküman Tipi ile eşleştirilen belge türlerinin dışındaki belge türleri, other (diğer) belge olarak kabul edilir. Diğer (other) belgenin, belge açıklaması da e-defter içeriğinde geçtiği için uygun bilgiler ile tanımlanmalıdır. Örneğin; DEK → Dekont, MAS → Masraf Formu gibi.

Soru:
Örneğin; banka modülünden girilen bir fiş için, oluşan muhasebe fişindeki belge türü nasıl tanımlanır?
Cevap:
Sistem Yönetimi, Ortak Tanımlar  Muhasebe Belge Tanımları bölümünden;
a) Belge Fiş Tip Tanımları bölümüne girilir. Bu bölümden fiş tipi bazında Belge Türü tanımlanır. Modül No; 39-Banka seçilir. Fiş Tip No; bütün fiş tipleri için “0”, sadece belli bir fiş tipi için örneğin “8-Diğer İşlemler” fişi seçilir. Belge Türü bölümüne de istenen belge türü seçilir.

b) Belge İşlem Tip Tanımları bölümüne girilir. Bu bölümden İşlem Tipi bazında Belge Türü tanımlanır. Örneğin; banka fişinde işlem tipine 6-Banka seçildiğinde Belge Türü MUH ‘olarak’ tanımlanmak isteniyorsa; Modül No; 39-Banka, İşlem Tipi; 6-BANKA, Belge Türü; MUH olarak seçilir.

Soru:
E-Defter saklama ile ilgili hizmetiniz var mı?
Cevap:
E-Defter saklama hizmet ile ilgili satış departmanımız ile görüşerek bilgi alabilirsiniz.

Soru:
Ocak ayı beratlarımı GİB’e yükledikten sonra Ocak ayında bir şeyi değiştirmem gerekiyor. Bunu ETA’da nasıl yapabilirim?
Cevap:
E-Defterler GİB’e yüklendikten sonra değişiklik yapılamaz. Yeni ayda/dönemde muhasebesel kayıt yapılarak düzeltme yapılır.


 

E-FATURA

PROGRAM MODÜLÜ: E-FATURA

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Fatura modülünden düzenlenen e-fatura görüntüsünde cari kartındaki Cari Ünvan2 satırı Cari Unvan bilgisinin devamında görülebilir mi?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülü, Servis İşlemleri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, E-Fatura Genel Parametreleri bölümünden Diğer Bilgiler sekmesindeki “Cari Unvanı Cari Unvan2 ile birleştir” parametresi işaretlenir.

Soru:
Fatura modülünden e-fatura oluşturulurken ya da Cari modülünden cari kart sorgulaması yapıldığında “Access violation” hata mesajı alınıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Net Framework sürümünün güncel olması sağlanır.

Soru:
Fatura modülünden Tevkifatlı e-fatura düzenleniyor. Faturayı gönderirken “hata kodu 30” mesajı alınıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Tevkifat oranı listeden seçilirken 600’lü tevkifat kodların seçilmesi gereklidir.

Soru:
Fatura içinde yer alan hizmetin birim bilgisi Saat olmasına rağmen E-fatura görüntüsünde birim bilgisi Adet olarak gözüküyor. Nasıl düzeltilir?
Cevap:
E-Fatura Modülü / Servis / Sabit Tanımlar / E-fatura Birim Dönüşüm Bilgileri / Versiyon TR1.2 sekmesinde F3 İlk değer tuşuna basılarak birim bilgileri güncellenerek ekran kayıt edilir. İlgili birim dönüşüm kodu ile birlikte kullanılan xslt dizayn dosyasına eklenmelidir.

Soru:
Fatura modülünden birden fazla kalem iskontolu e-fatura düzenleniyor. Fatura çıktısında iskonto oranların detaylı görünmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri Modülü / Servis İşlemleri / Sabit Tanımlar / Parametreler / Genel Parametreler / E-fatura Genel Parametreleri bölümünden Diğer Bilgiler sekmesinde Kalem İndirimleri Detaylı Yaz parametresi işaretlenmesi gerekir.

Soru:
Fatura modülünde e-ihracat faturası düzenlerken ihracat kartı açmanın kolay ve pratik bir yöntemi var mı?
Cevap:
Fatura modülünden düzenlenen Yurt Dışı İhracat Faturaları için Ek Bilgiler sekmesinde bulunan Dosya Kodunun yanına eklenen buton ile bu ekrandan çıkmadan İhracat Kart açma tıklanır. Bu sayede Dış Ticaret modülüne giriş yapmadan ihracat kartı düzenlenebilir.

Soru:
Cari kartında e-faturanın senaryo tipi Ticari Fatura olarak tanımlı. Bu formatta gönderilen e-fatura red olarak geri geldiğinde, yapılması gereken işlemler nelerdir?
Cevap:
Gönderilen Faturaları Sorgulama ekranında ilgili fatura karşı taraftan Red olarak sisteme düşüyor. Sonrasında ilgili fatura F4- Sonuçlara İşle ile statüsü red olarak faturanın içine kayıt edilir. E-fatura / Servis / Dosya İşlemleri / E-Fatura Kayıt Düzeltme bölümünden ilgili Faturanın Belge Durumu “ İşlem Yapılmadı” olarak seçilir ve kayıt edilir. Bu işlemden sonra Fatura iptal edilir. Yeni bir evrak numarası ile yeni bir fatura oluşturulur.

Not : Entegratör tarafında herhangi bir işlem yapılmıyor.

Soru:
Gelen e-faturaların gönderilme tarihi nasıl görülür?
Cevap:
E-fatura / Gelen Faturaların Onaylanması / Onay Bekleyen Faturalar bölümünde F5-Güncelle butonuna basılır. Fat. Gön. Zamanı alanında bu bilgi görülür.

Soru:
Günü geçmiş e-faturaları nasıl yanıtlarım?
Cevap:
E-fatura / Gelen Faturaları Onaylama / Onay Bekleyen Faturalar bölümünde zamanı geçen (7 gün) e-faturalarına Belge Yanıtı 3- Otomatik Kabul Edildi seçeneği ile kabul edilir. F5-Güncelle butonuna basıldığında bu seçenek otomatik olarak işaretlenir.

Soru:
Gelen faturaları toplu olarak nasıl yazdırabilirim?
Cevap:
Gelen Faturaların Onaylanması bölümünde F4 -> Tümünü Yazdır seçeneği ile yazdırılır.

Soru:
İhraç Kayıtlı e-fatura düzenlendiğinde KDV tutarının ayrı hesapta görünmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Fatura modülü / Servis / Sabit Tanımlar / Muhasebe Bağlantıları / “Diğer KDV” hesabına ilgili hesap tanımlanır.

Soru:
Süresi dolan mali mühür için hangi işlemler yapılır?
Cevap:
Kamu SM kurumuna başvuruda bulunulur. Yeni mali mühür geldikten sonra tekrar sürücü kurulumuna gerek yoktur. Şifre işlemleri Kamu SM internet sayfasından yapılır. E-Defter ve E-Fatura genel parametrelerindeki şifre bölümleri güncellenir.

Soru:
Tevkifatlı Alım İade Faturası nasıl düzenlenir?
Cevap:
GİB kendi formunda belirttiği gibi bu kaydın yapılabilmesi için “Alım İade Faturasında” tevkifat işaretlenmez. Fark KDV Tutarını manuel düzeltilir ve kayıt edilirken Belge Tipi İADE olarak belirlenir.

Soru:
ÖTV’li Fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Şirket Bilgileri / Servis İşlemleri / Genel Parametreler / Fatura Genel parametrelerinde “Ek vergileri Kullan” parametresi aktif olarak işaretlenir. Faturanın saha boylarında ÖTV sahası aktif edilir. Fatura düzenlenirken ÖTV uygula parametresi işaretlenir, kalem satırlarında ÖTV oranı belirlenir.

Soru:
İhraç Kayıtlı Fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Fatura kaydı oluşturulup kayıt edilirken Elektronik Fatura Bilgileri Kısmında, Belge tipi “İhraç kayıtlı” olarak seçilir. Ayrıca Vergi İstisna Kodu belirlenir. (700’lü kodlar)

Soru:
3 kalemlik fatura düzenleniyor, 1 kalemi bedelsiz. Bu fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Bedelsiz olan kalemin KDV oranına 0 yazılır. Kayıt edilirken Belge Tipi “Satış”, Vergi İstisna Kodu “351-İstisna Olmayan Diğer” seçilir.

Soru:
Fatura düzenlenirken Kalem Açıklama alanlarına bilgi yazılıyor. Bu açıklamaların faturada görünmesi nasıl sağlanabilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri / E-fatura Genel Parametreleri / Açıklama Bilgileri sekmesinde, Kalem Açıklamaları 1,2,3 hanesi işaretlenir. Fatura kayıt edilirken şablon olarak “efatura_kalemack-TR12.xslt” dizaynı seçilir.

Soru:
Fatura düzenlenirken Not kısmına genel açıklamaların çıkması nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri / E-Fatura Genel Parametreleri / Açıklama bilgileri sekmesinde Başlık açıklamaları 1,2,3 aktif olarak işaretlenir. Faturada Ek Bilgiler Sekmesinde Açıklama 1,2,3 haneleri doldurulur. Kaydın bitiminde oluşan şablonda ilgili açıklamalar Not bölümünde çıkar.

Soru:
atura düzenlenirken F8-Detay açıklamaların çıkması nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri / E-Fatura Genel Parametreleri / Açıklama Bilgileri sekmesinde Detay Açıklamalar, Sadece İçerikleri Ekle seçeneği seçilir. Fatura kayıt edilmeden F8 tuşuna basılıp notlar kayıt edilir. Kayıt tamamlandığında ilgili açıklamalar Not kısmında gözükür.

Soru:
%100 İskontolu Fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Fatura düzenlenip, İskonto oranına %100 yazılır. Kayıt edilirken Elektronik Fatura Bilgileri penceresinde Belge tipi “Satış”, ayrıca İstisna Kodu “351-İstisna Olmayan Diğer” olarak belirlenir.

Soru:
Bedelsiz, numune ürün faturası nasıl düzenlenir?
Cevap:
Faturada fiyat ve KDV belirlenmez. Kayıt edilirken Elektronik Fatura Bilgileri penceresinde Belge tipi “Satış”, ayrıca İstisna Kodu “351-İstisna Olmayan Diğer” olarak belirlenir.

Soru:
Tevkifatlı Fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Tevkifatlı fatura düzenlenip kayıt edilirken Elektronik Fatura Bilgileri penceresinde Belge tipi “Tevkifat” seçilir.

Soru:
E-Fatura görüntüsü e-mail olarak nasıl gönderilir?
Cevap:
E-Fatura / Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler, Görüntüleyici Seçim kısmından Eta.Net Browser seçilir. Fatura görüntülendiğinde mail gönderme butonu aktif hale gelecektir.

Soru:
E-Fatura görüntüsü PDF olarak nasıl kayıt edilir?
Cevap:
E-Fatura / Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler, Görüntüleyici Seçimi kısmından Eta.Net Browser seçilir. Fatura görüntülendiğinde PDF kayıt butonu aktif hale gelecektir.

Soru:
Özel Entegratör aracılığı ile fatura gönderimi sırasında UBL çevrim hatası verince ne yapılmalıdır?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametrelerindeki Dönem Tipi 1-Aralık olarak seçilmiştir. 0-yok seçilir veya varsa dönem bilgisi yazılır.

Soru:
Fatura gönderimi sırasında şema dosyası hatası alınıyor. Fatura görüntüleyici ile açılıp doğrula dendiğinde para birimi ile ilgili hata veriyor. Nasıl düzeltilir?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametrelerindeki Para Birimi TRL olarak düzeltilir. (TL olarak hatalı girilmiş)

Soru:
Fatura gönderimi sırasında şema dosyası hatası alınınca ne yapılmalıdır?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametrelerindeki Açıklama Parametreleri sayfasındaki her grupta Açıklamaları Birleştir işaretlenir.

Soru:
E-Fatura portala yüklendiğinde Detay Açıklamalar görünmüyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametrelerindeki Açıklama Parametreleri sayfasındaki her grupta Açıklamaları Birleştir işaretlenir.

Soru:
GİB Portala fatura yükleniyor. Ancak fatura görünmüyor. Tekrar yüklenmek istendiğinde fatura yüklenmiş uyarısı veriyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
Portaldan çıkılıp tekrar girilmelidir.

Soru:
Şahıs firmasına e-Fatura kesildiğinde ve yükleme yapılmak istendiğinde vergi kimlik numarası 10 karakter olmalıdır hatası ile karşılaşılıyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
Cari kartta TC Kimlik numarası bilgisi Vergi Kimlik Numarası bölümüne tanımlanmış. O bölümden silinip Kimlik Bilgileri bölümündeki T.C. Kimlik numarası alanına tanımlanmalıdır. Faturada ilgili cari kart tekrar çağrılmalı, Adres Bilgileri sayfasındaki T.C. Kimlik bilgisi kontrol edilmeli ve e-Fatura için XML/Paket dosyası tekrar oluşturulmalıdır.

Soru:
Fatura portala yükleniyor. Daha sonra gönderilmeden portaldan siliniyor. Aynı paket dosyası tekrar yüklenmek istendiğinde evrensel tanım numarasından dolayı yükleme hatası alınıyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
İlgili fatura ETA’dan iptal edilip, tekrar oluşturulur. GİB Portala tekrar yüklenir.

Soru:
e-Fatura modülünde e-Fatura oluşturmak istediğimizde imzalama aşamasında “E-İmza Uygulaması İçin Gerekli Program Dosyaları Bulunamamıştır” mesajı ile karşılaşınca ne yapılmalıdır?
Cevap:
İmzalama yapılan bilgisayarda framework 3,5 kurulmalıdır.

Soru:
XP işletim sistemi yüklü olan bir bilgisayarda e-Fatura oluşturup imzalama yapılırken “config.cantLoad” mesajı ile karşılaşılıyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
İmzalama yapılan bilgisayarda, framework 3,5 kurulu olmalı ve güncellemeleri yapılmalıdır.

Soru:
XML ve Paket dosyalarının arşivleneceği e-Fatura klasörü hangi aşamada oluşmaktadır?
Cevap:
E-Fatura Genel Parametreleri kayıt edildiğinde otomatik olarak oluşmaktadır.

Soru:
İmzalama sırasında “E-İmza Uygulaması İçin Gerekli Program Dosyaları Bulunamamıştır“ mesajı ile karşılaşınca ne yapılmalıdır?
Cevap:
EtaUtlEsign klasörü imzalama yapılan bilgisayarın local sürücülerine kopyalanmalı ve e-Fatura genel parametrelerinde bu yola göre düzenleme yapılmalıdır.

Soru:
Mevcut cari kartlarımız e-Fatura kayıtlı kullanıcılar listesine göre nasıl güncellenebilir?
Cevap:
Kullanıcı Listesi, e-Fatura Portal -> Araçlar Bölümü -> Kayıtlı Kullanıcılar bölümünden CSV formatında indirilir. e-Fatura modülünde Dosya İşlemleri -> E-Fatura Kullanan Kuruluşları Cari Kartlara İşleme bölümüne girilir. İndirilen dosya bu bölümden seçilerek işlem başlatılır. Eşleme işlemi cari kartlardaki vergi hesap numaralarına göre yapılır. İşlem sırasında E-Fatura İşaretli Kartlar ve E-Fatura İşaretsiz kartlar parametreleri işaretlenmelidir.

Soru:
Portala fatura yükleme yapılırken “e-Fatura gönderen kişi ile sizin vergi numaranız uyuşmuyor” mesajı ile karşılaşınca ne yapılmalıdır?
Cevap:
e-Fatura modülünde, İşletme Bilgileri bölümündeki bilgilerin doğruluğu kontrol edilmelidir.


 

FATURA

PROGRAM MODÜLÜ: FATURA

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Fatura modülünden barkodlu fatura düzenleniyor. Kalemler bölümünde farklı satırlarda ürün barkodları okuturken aynı ürün kodunu tekrar okuttuğunda miktar hanesine otomatik nasıl ilave edilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri Modülü, Servis İşlemleri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Fatura Genel Parametreleri bölümünden “Diğer Parametreler” sekmesinde bulunan Barkod Satırlarını Birleştir seçeneği işaretlenir.

Soru:
Fatura modülünde dizayn olarak fat_fatura2.edf kullanılıyor. Bu dizaynda kur tablosundan kur bilgileri dizayna çıkıyor. Fakat Windows güncellemesinden sonra kur bilgileri dizayna çıkmamaya başlamış bunu nasıl düzeltebilirim?
Cevap:
Windows denetim masasında bölge ve dil ayarlarında bulunan ek ayarlar bölümüne girilir. Bu ekranda tarih sekmesinde bulunan Tarih Biçimlerinde Kısa Tarih formatı “gg.aa.yyyy” şeklinde ayarlanırsa dizaynda kur bilgileri çıkacaktır.

Soru:
Fatura modülünde İhracat e-fatura düzenlenirken Dış Ticaret modülüne girmeden daha kolay ihracat kartı açılabilir mi?
Cevap:
Fatura modülünde, Ek bilgiler sekmesinde Dosya tipi: İhracat, Dosya Kodu belirlenir ve Dosya Durumu: Açık olarak seçilip kayıt edildiğinde İhracat kartı otomatik olarak açılmış olur.

Soru:
Şahıslara düzenlenen e-Arşiv faturayı entegratöre gönderirken ilgili firmanın e-fatura mükellefi olmadığı hatası geliyor ve fatura gönderilemiyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şahıs firmalarına düzenlenen E-Arşiv faturalarda ilgili cari kartlarda aynı anda hem Vergi No hem T.C Kimlik No yazılı olduğunda bu hatayı vermektedir. Faturanın e-arşiv olarak gitmesi için Vergi No sahası boş olmalıdır.

Soru:
Tek bir fatura ile birden fazla firmaya toplu fatura kaydı nasıl oluşturulur?
Cevap:
Fatura modülünde ilgili fatura tipine gelinir, fatura düzenlenir ve F2 kayıt tuşunun yanındaki küçük ok işareti tıklanarak açılan ekrandan toplu kayıt seçeneği seçilerek cari kod aralığı verilir ve F2 tuşu ile işleme başlanır.

Soru:
Fatura düzenlenirken cari hesaba ait borç alacak bakiyesi fatura ekranında görülebilir mi?
Cevap:
Fatura ekranında sol altta Cari sekmesinde ilgili cari hesaba ait borç alacak bakiyesi TL ve Döviz cinsinden gözükmektedir.

Soru:
Fatura modülünden e-fatura oluşturulurken ya da Cari modülünden cari kart sorgulaması yapıldığında “Access violation” hata mesajı alınıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Net Framework sürümünün güncel olması sağlanır.

Soru:
Fatura modülünden Tevkifatlı e-fatura düzenleniyor. Faturayı gönderirken “hata kodu 30” mesajı alınıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Tevkifat oranı listeden seçilirken 600’lü tevkifat kodların seçilmesi gereklidir.

Soru:
Fatura içinde yer alan hizmetin birim bilgisi Saat olmasına rağmen E-fatura görüntüsünde birim bilgisi Adet olarak gözüküyor. Nasıl düzeltilir?
Cevap:
E-Fatura Modülü / Servis / Sabit Tanımlar / E-fatura Birim Dönüşüm Bilgileri / Versiyon TR1.2 sekmesinde F3 İlk değer tuşuna basılarak birim bilgileri güncellenerek ekran kayıt edilir. İlgili birim dönüşüm kodu ile birlikte kullanılan xslt dizayn dosyasına eklenmelidir.

Soru:
Fatura modülünden birden fazla kalem iskontolu e-fatura düzenleniyor. Fatura çıktısında iskonto oranların detaylı görünmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri Modülü / Servis İşlemleri / Sabit Tanımlar / Parametreler / Genel Parametreler / E-fatura Genel Parametreleri bölümünden Diğer Bilgiler sekmesinde Kalem İndirimleri Detaylı Yaz parametresi işaretlenmesi gerekir.

Soru:
Fatura modülünde e-ihracat faturası düzenlerken ihracat kartı açmanın kolay ve pratik bir yöntemi var mı?
Cevap:
Fatura modülünden düzenlenen Yurt Dışı İhracat Faturaları için Ek Bilgiler sekmesinde bulunan Dosya Kodunun yanına eklenen buton ile bu ekrandan çıkmadan İhracat Kart açma tıklanır. Bu sayede Dış Ticaret modülüne giriş yapmadan ihracat kartı düzenlenebilir.

Soru:
Fatura modülünden İhraç Kayıtlı Fatura nasıl düzenlenir?
Cevap:
Fatura / Servis / Sabit Tanımlar / Muhasebe Bağlantılarından ilgili grup seçilir. Diğer Kdv sahasına ihraç kayıtlı tutar için hesap seçilir. Fatura modülünde fatura işlendikten sonra Bağlantılar sekmesinde “İhraç Kayıtlı İşlem” parametresi işaretlenerek fatura kayıt edilir.

Soru:
Satış faturası düzenlendiğinde ve muhasebe bağlantısı yapıldığında anlık olarak satılan malın maliyet yansıtılması nasıl yapılır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler / Genel Parametreler / Fatura Genel Parametreleri bölümü Muhasebe Entegrasyonu sayfasında “Stok SMM Yansıtması Yap” parametresi işaretlenir. İlgili stok kartında yansıtma hesabı tanımlanır.

Soru:
İskontolu fatura düzenlenirken, ilgili ürünün net fiyatı anlık olarak nasıl görülür?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülü, Fatura Genel Parametreleri bölümünde Net Tutarı Açıklama Sahasına Aktar parametresinde istenen açıklama sahası belirlenir. Fatura modülünün saha tanımlarından ilgili açıklama sahası aktif hale getirilir.

Soru:
Fatura düzenlenirken ilgili stok kartına ait resim nasıl görülebilir?
Cevap:
Stok kartına resim eklendikten sonra Fatura modülünde Servis > Sabit Tanımlar > Parametreler bölümüne girilir. Stok Kart Resim Görüntüleme parametresi aktif hale getirilir.

Soru:
Fatura kalemlerindeki tutarın miktar 2 ile fiyatın çarpımından hesaplanması nasıl yapılır?
Cevap:
Tutar bölümünde iken *2 Enter yapılır.

Soru:
İşyerimde birden fazla tevkifat oranım var. Yeni satış faturası keserken, Toplamlar sekmesinde bulunan Tevkifat butonu çalışmıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Fatura ekranında bulunan “KDV Tevkifat” parametresi seçilir. Bu seçimden sonra toplamlar sayfasındaki Tevkifat butonu çalışır.

Soru:
Fatura girişi esnasında kalem iskonto 1, 2 ve 3 alanlarını kullanarak birden fazla iskonto yapıyorum. Fakat program iskonto hesaplamasını her seferinde matrah üzerinden yapıyor. Her iskontonun bir önceki iskontodan düşülmüş matrahtan hesaplanmasını nasıl sağlarım?
Cevap:
Şirket bilgileri/servis/sabit tanımlar/parametreler/genel parametreler/stok genel parametreleri ekranında diğer parametreler sekmesinde bulunan “indirim üzerine indirim” parametresi işaretlenir.

Soru:
Faturadan yeni faturaya girildiğinde birçok fatura tipi geliyor. İstenmeyenler nasıl kaldırılabilir?
Cevap:
Fatura modülü, Servis/Sabit Tanımlar/Fiş Tip tanımlarında, kullanmak istenilmeyen fiş tiplerinin Onay bölümündeki kutucuklar X olarak işaretlenip, kayıt edilmelidir.

Soru:
Faturanın vade tarihi yazılmadan kayıt edilmesi nasıl engellenir?
Cevap:
Şirket bilgileri modülü, Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/Genel Parametreler/Fatura Genel Parametrelerindeki, Vade Tarihi Dolu mu Kontrolü parametresi işaretlenerek kayıt edilir.

Soru:
Fatura modülünde toplu fatura yazdırma işlemi yapılıyor. Fakat fatura basımında numara atlaması oluyor. Basılması gereken ilgili numaralı fatura yerine başka numaralı fatura basılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Toplu fatura yazdırma işlemi yapılırken program kriterlere uygun faturaları liste olarak karşımıza getiriyor. Bu listedeki sıralamaya göre faturalar yazdırılıyor. Eğer listede fatura numaraları örneğin sondan başa doğru listelenmişse yazdırma işlemi de bu sıraya göre yapılıyor. Fatura numarasına göre sıralamayı artan sırada yapıp yazdırma işlemi yapılabilir.

Soru:
Tevkifatlı bir fatura girildiğinde, faturanın içinde tevkifat oranı nasıl seçilir?
Cevap:
Fatura içinde, toplamlar sekmesinde, tevkifat sahasındaki buton yardımı ile istenilen oran seçilir ve ana sayfadaki tevkifat parametresi işaretlenir.

Soru:
Faturadan bedelsiz olarak ürün satışı yapılıyor. Fatura toplamları 0 olarak işleniyor. Fakat bu 0 tutarlı faturalar cari hesap ekstresinde nasıl görünebilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Fatura Genel Parametrelerine girilir. Entegrasyon parametreleri sekmesi açılır. Cari bağlantı bilgilerinden Sıfır Tutarlı Faturalar için Cari Kaydı parametresi evet yapılır.

Soru:
Düzenlenen faturalarda, vade tarihinin boş bırakılması istenmiyor. Bu kontrol nasıl sağlanabilir?
Cevap:
Şirket bilgileri modülü, Servis, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Fatura Genel Parametrelerindeki, Vade Tarihi Dolu mu Kontrolü parametresi işaretlenerek kayıt edilir.

Soru:
Fatura giriş ekranında, birden fazla stok kalemi aynı anda nasıl seçilebilir?
Cevap:
Faturada, kalemler bölümünde Shift+F6 tuşuna birlikte basılır. Stok listesi açılır. Gelen listede Ctrl tuşuna basılı tutularak istenen stoklar mouse ile seçilebilir. Okey tuşu ile seçilen stoklar faturaya taşınır.

Soru:
Fatura kaydı yaparken “153 no’lu hesabın alt seviyesi mevcuttur” mesajı geliyor. Oysa ben stok kartlarının arkasına muhasebe kodlarını yazmıştım. Ne yapabilirim?
Cevap:
Stok kartlarındaki, Bağlantılar sekmesinde muhasebe kodları yazılmış fakat muhasebe kodunun yanında fiş tip no’su belirtilmemiş ise bu mesaj gelir. Kullanıma uygun bir fiş tipi seçilir.

Soru:
Fatura modülünde iken Stokların Son Alışları ve Son Satışları Cariye göre nasıl listelenir?
Cevap:
Fatura kaleminde Son Alışı ya da Son Satışına bakılmak istenilen stok seçimi yapıldıktan sonra fiyat no butonuna basılarak Hareket Fiyatları sekmesi açılır Fiyat Tipinden Son Alış ve Son Satış seçilip Cari Kodundan da istenilen cari seçilip o stokun alış ya da satışları F3-İşlem tuşuna basılarak listelenir.

Soru:
İrsaliyeleri şubeye kesip faturayı merkeze nasıl kesebilirim?
Cevap:
Merkez için cari kart açılır. İrsaliyede şubeler için açılan cari kartın ek bilgiler (veya bağlantılar) sekmesindeki Özel kart no’ya merkez için açılan cari kartın kodu yazılır. Sonra şubeye iki ayrı irsaliye kesilip toplu faturalama yaptığımız ekranda ‘özel kart koduna göre grupla’ seçeneği işaretlenir. Böylece kesilen faturada cari kartın kodu gelir. Merkeze faturalar kesilmiş olur.

Soru:
Fatura girişinde, stok kartındaki en, boy ve yükseklik değerini çarpıp Miktar 2’ye nasıl otomatik taşıyabilirim?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/ Genel Parametrelerde, Diğer Parametreler sayfasında miktar hesaplama formülüne formül yazılır. Örneğin en * boy * yükseklik değerini ifade eden FISH53*FISH54*FISH55 değeri yazılır. Hesaplanacak Miktar No bölümüne ise Miktar 2 seçilir.

Soru:
Fatura fişi içine girdikten sonra fiş içindeki sekmelere (Ek Bilgiler, Adres Bilgileri vs.) mouse ile tıklama yapmadan nasıl Geçebilirim?
Cevap:
Fişin içine girdikten sonra “Alt” tuşuyla birlikte “2” ye basıldığında Ek Bilgiler yine “Alt” tuşuyla birlikte “3” e basıldığında Adres Bilgileri sekmelerine geçiş yapılır. Alt+4,5,6 … ile de diğer sekmelere ulaşılabilir.

Soru:
Yeni şirketimde kapalı fatura kaydı yaparken bana kasa kodu soruyor. Kasa bağlantısı yapılması nasıl engellenir?
Cevap:
Yeni şirketimde kapalı fatura kaydı yaparken bana kasa kodu soruyor. Kasa bağlantısı yapılması nasıl engellenir?

Soru:
Satıcı Kodu girilmeden fatura kaydının engellenmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Fatura /Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler bölümünde Tanımsız Zatıcı Kodu parametresi 3-İzin Verme olarak kayıt edilmelidir.

Soru:
Kapalı faturada exe yeniledikten sonra tahsilat penceresinde ödeme tipleri boş gelmeye başladı. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket Bilgileri/Kart Tanımları/Ödeme Tip Tanımları bölümünden şirket için kullanılan ödeme tipleri tanıtılır.

Soru:
Alış faturası muhasebe entegrasyonu yaparken 391 hesap çalışıyor. Fatura muhasebe grup tanımları doğru olarak tanımlanmış. 191 hesabı çalışmalı. Nasıl düzeltilir?
Cevap:
ETASQLSYS bölümünde Ortak Tanımlar/ Fiş Tip Tanımları /Fatura Fiş Tip Tanımları bölümünde 1-Alış Faturası fiş tipinin İade İşlem parametresi kontrol edilir. İade işlem işaretli olmaması gerekiyor.

Soru:
Cari karta muafiyet gün yazılmış, fatura ekranında iken cari kartı çağırıyor, vade tarihi otomatik geliyor, faturanın kalemler bölümüne geldiğinde vade tarihi siliniyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülüne girip, Servis/Sabit Tanımlar/ Parametreler/Genel Parametreler/ Fatura Genel Parametrelerine girilir. Diğer Par. Sekmesine geçilir, alt kısımda bulunan Otomatik Ortalama Vade Hesapla parametresi kaldırılır.

Soru:
İptal faturaları sistemden nasıl silinir?
Cevap:
Şirket bilgileri modülünde Servis/Dosya İşlemleri/İptal Edilen Faturaların Silinmesi bölümüne girilir. Kriterler verilerek F3 - İşleme Başla butonuna basılır.

Soru:
Fatura kaydı sırasında muhasebe fişi ön izleme ekranı nasıl kaldırılır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis / Parametreler / Genel Parametreler / Fatura Genel Parametreleri bölümüne girilir. Muhasebe Entegrasyonu sayfasına geçilir. Fiş Ön izleme "Hayır" değeri verilerek kayıt edilir.

Soru:
Muhasebe bağlantısı yapılmayan faturalar nasıl bulunur?
Cevap:
Fatura modülünde Raporlar/Fatura Raporları/Fatura Listesinde F8- Parametrelerde sadece muhasebeleşmeyenler işaretlenerek, muhasebeleşmeyen faturalar görüntülenebilir.

Soru:
Fatura modülünden fatura girişi yaparken ürünün istenen tarihteki ve istenen fiyat tipindeki maliyeti nasıl bulunur?
Cevap:
Stok seçimi yapıldıktan sonra fiyat no butonuna basılarak maliyet fiyat sekmesine geçilir, istenilen tarih ve fiyat tipi belirlenir, F3 Hesapla işlemine basılır. Tamam butonuna basılır ise fiyat faturaya da taşınabilir.

Soru:
Faturada F8-Detay açıklamaları kullanıldığında ekrana yazılan bilgilerin bir kısmı bir alt satıra inildiğinde kaybolmaması nasıl sağlanır?
Cevap:
Faturadaki F8-Detay açıklamaların default saha boyları 30 karakter gelir. Farkında olmadan 30 karakterden daha fazla bilgi yazılır ise o bilgiler kayıt olamadığından silinir. Bu gibi durumları olmaması için F-8 detay açıklama sahalarının boyları maksimum boy olan 80 yapılmalıdır. Bu işlem Fatura içersinde Servis / Başlık tanımları / Fatura detay açıklama başlıkları bölümünden yapılır.

Soru:
Faturada istenen satır sayısı aşıldığında uyarı vermesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Faturada Servis/Sabit Tanımlar/ Fiş Tip Tanımları bölümünde istenen fatura tipine fiş satır sayısı belirtilir.

Soru:
Fatura modülünde, Fatura kaydı sırasında yapılan muhasebe entegrasyon işleminin sadece belirlenmiş kullanıcılar tarafından yapılması, diğer kullanıcıların sadece fatura kaydı yapması nasıl sağlanır?
Cevap:
SQL 1.17 ve V8SQL 8.17 versiyonlarında Muhasebe entegrasyon işlemi kullanıcı bazlı olduğundan , Fatura Servis / Sabit Tanımlar Parametreler ekranında Sayfa-2 de bulunan Muhasebe kaydı parametresi HAYIR olarak işaretlenmelidir.

Soru:
Fatura üzerinde yapılan genel iskonto tutarının muhasebe fişinde görünmesi ve matrah hesabından düşülmesi için ne yapılır?
Cevap:
Fatura II Modülünde Servis / Sabit Tanımlar, İndirim / Masraf Saha Başlıkları, Genel İndirim Saha Başlıkları bölümüne girilir. Yansıtma Şekli Sahasında 1-Stok Hesabından Düş parametresi seçilir.

Soru:
Fatura girişinde genel indirimler kısmında genel indirim1 % 10 iskonto yapılıp, daha sonra 2. satır genel indirim2 % 5 iskonto yapılınca fatura toplamının doğru çıkması nasıl sağlanır?
Cevap:
Fatura II modülünden Servis / Sabit Tanımlar / İndirim / Masraf Saha Başlıkları / Genel indirim saha başlıları kısmına girilir 2. Satıra formül kısmına FISG45 yazılır işlem koşul kısmına FISFGI022!=0 yazılır.

Soru:
Kapalı faturalarda oluşan muhasebe fişinde 120/320 hesaplarının çalışmaması için ne yapılır?
Cevap:
Şirket bilgileri modülünden Servis İşlemleri/Sabit Tanımlar/ Parametreler/Genel Parametreler/Fatura Genel Parametre Kap.fat.cariye işleme parametresine (hayır) seçilir.

Soru:
Birden fazla irsaliyenin tek fatura haline getirilmesi durumunda oluşan faturanın üzerinde iken bu faturanın hangi irsaliyelerden oluştuğunun görülmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Faturanın üzerinde iken irsaliye no düğmesine basıldığında açılan pencereden irsaliye bilgileri görülür.

Soru:
Yeni Fatura oluşturulup Ek Bilgiler Sekmesindeki Fiş Özel Kod-1’e bilgi girişi yapıldıktan sonra Cari Hesap Ekstresinde Fiş Özel Kod-1’e göre sorgulama nasıl yapılır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis İşlemleri/Sabit Tanımlar/ Parametreler/Genel Parametreler/ Fatura Genel Parametreleri bölümüne girilir. Bu bölümdeki Entegrasyon Parametreleri sayfasındaki; Cari Hareket Satır Özel Kodu’ na aktarmak istediğimiz ve ekstrede sorgulamak istediğimiz Fiş Özel Kodunun numarası tanımlanır. Burada tanımlanan Özel Kod, Cari Hesap Ekstresinde bulunan Har.Öz Kodu alanı kullanılarak sorgulanabilir.

Soru:
Fatura keserken 2 adet indirim nasıl uygulanır? (Birinci indirim fatura toplamından yapılıyor, ikinci indirim ise "Ara Toplamdan yapılıyor)
Cevap:
Fatura modülünün servisinde Servis – Sabit tanımlar- Parametreler- Fatura Kullanıcı Parametreleri’nde Otomatik Formül Uygula kutucuğu işaretlenmeli. Daha sonra yapılması gereken yeni fatura’ ya girdiğimizde başlıklar kısmındaki " İndirimler " sekmesinde bulunan Formül kısmına "FISF45" (Fiş Ara Toplam), Koşul kısmına "FISFGI022>0" (Fiş Genel İndirim 2 Oranı sıfırdan büyükse) yazmaktır. Genel İndirimler gridine yazılan bu tanımlamanın tüm "Fatura Tip" lerinde sabit olarak gelmesi için; Fatura II modülünde Servis-İndirim/Masraf Saha Başlıkları-Genel İndirim Saha Başlıkları bölümüne girilir. Genel İndirim 2. satırına İşlem Formülü ve İşlem Koşulu yazılarak kaydedilir.

Soru:
Fatura giriş sırasında kalem sayısının belli bir satırdan sonra uyarı vermesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Fatura modülünde F5 Servis / Fiş Tip Tanımlamaları / Fiş Satır Sayısı bölümüne ilgili rakam girilerek kalem sayısı uyarısı sağlanır.

Soru:
Fatura ödeme planı cari hesaba nasıl detaylı kayıt edilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis İşlemleri / Sabit Tanımlar / Parametreler / Genel Parametreler / Fatura Genel Parametreler’de "Alış ve Satış Fatura Detaylı Cari Kaydı Parametresine" (E) Evet değeri verilir.

Soru:
Faturada genel iskonto stok matrah hesabından nasıl düşülür?
Cevap:
Fatura II modülünde Servis / Sabit Tanımlar / İndirim / Masraf Saha Başlıkları bölümünden Genel İndirim Saha Başlıkları bölümüne girilir. Buradan "Yansıtma Şekli" sütunundan yansıtma şekli "1-Stok Hesabından Düş" seçilir.

Soru:
Faturada kalem iskonto stok matrah hesabından nasıl düşülür?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler / Genel Parametreler / Fatura Genel Parametreleri muhasebe entegrasyon parametreleri kısmındaki kalem iskontoları düş parametresine Evet değeri verilir.

Soru:
Üst başlık bilgilerinden kalemlere ya da kalemlerden üst başlık bilgilerine geçişin kısayol tuşu hangisidir?
Cevap:
Ctrl+PGDN tuşu ile geçiş yapılır.

Soru:
Faturada genel iskonto stok matrah hesabından nasıl düşülür?
Cevap:
Fatura II modülünde Servis / Sabit Tanımlar / İndirim / Masraf Saha Başlıkları bölümünden Genel İndirim Saha Başlıkları bölümüne girilir. Buradan "Yansıtma Şekli" sütunundan yansıtma şekli "1-Stok Hesabından Düş" seçilir.

Soru:
Faturada genel iskonto stok matrah hesabından nasıl düşülür?
Cevap:
Fatura II modülünde Servis / Sabit Tanımlar / İndirim / Masraf Saha Başlıkları bölümünden Genel İndirim Saha Başlıkları bölümüne girilir. Buradan "Yansıtma Şekli" sütunundan yansıtma şekli "1-Stok Hesabından Düş" seçilir.

Soru:
Fatura kalemleri nasıl sıralanır?
Cevap:
F8-Detay ın içerisinde bulunan satırları sırala seçeneği ile bu işlem yapılır.

Soru:
İnternetteki döviz kuru faturaya nasıl taşınır?
Cevap:
Fatura, Döviz Değerleri sayfasında, döviz tarihi, döviz kodu ve döviz türü belirlendikten sonra Döviz Kuru alanında *I yazılır enter tuşuna basılarak tanımlı olan web sayfasından kur bilgisi çekilir.

Soru:
Alım faturasında girilen stok kalemlerine ait maliyeti etkileyen ve ayrı bir fatura olarak gelen, gider veya masraf faturaları stok maliyetlerine nasıl yansıtılır?
Cevap:
Fatura-II / Servis / Sabit Tanımlar / İndirim-Masraf Saha Başlıkları / Genel Masraf Saha Başlıkları seçilir. Gelen ekranın sağ tarafında bulunan yansıtma şekline stok maliyetine ekle seçilerek kayıt edilir. Daha sonra önceden maliyetsiz olarak girilen fatura eski fatura listesinden bulunarak ekrana çağrılır. Fatura ekranının masraflar sekmesinde bulunan matrah sahası üzerinde iken ilgili sahada bulunan buton vasıtası ile girilen masraf faturası bulunur mouse ile üzerinde bir defa tıklandıktan sonra liste ekranın üst kısmında bulunan seçim butonu tıklanarak gider faturasındaki matrah üzerinde bulunduğumuz sahaya taşınır ve fatura tekrar kayıt edilir. Kayıttan sonra stok maliyetleri girilen matrah oranında arttırılarak tekrar kayıt edilmiş olur.

Soru:
Fatura tipinin otomatik gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Fatura / Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler ekranında, Fiş Tipi:3 seçilir ve kayıt edilir. (Bu ayarlar her kullanıcı için tanımlanmalıdır.)

Soru:
Faturada fiyatın değiştirilmesi nasıl engellenir?
Cevap:
Şirket Bilgileri/ Servis İşlemleri/ Sabit Tanımlar/ Parametreler/ Genel Parametreler/ Stok Genel Parametreler bölümünde diğer bilgiler sekmesinde "Fişlerde Fiyat Değişikliği" Parametresi "değiştirme" olarak seçilir.

Soru:
Fatura kesilirken stok kartı açmadan bilgiler girildiğinde Muhasebe bağlantısında Stok Muhasebe hesabının otomatik gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Fatura / Servis / Sabit Tanımlar / Muhasebe Bağlantıları / Fatura Grup Tanımları FATMUHGRP’da işlem türü "Genel / Bağlantısız Stok" satırında ilgili muhasebe kodu yazılır.

Soru:
Muhasebe kaydı sorusu nasıl engellenir?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis İşlemleri / Sabit Tanımlar / Parametreler / Genel Parametreler / Fatura Genel Parametreleri ekranında, Muhasebe Entegrasyon Parametreleri sayfasında, "Muhasebe Kaydı Parametresine ( 1-EVET)" olarak belirlenir.

Soru:
Kapalı fatura kesilirken 100 nolu hesabın alt seviyesi mevcuttur uyarısı gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Fatura modülünde, muhasebe bağlantılarından fatura grup tanımları menüsünden genel bağlantısız cari bölümüne 100 nolu hesabın alt seviyesi yazılır.

Soru:
Kalemler bölgesinde gridlerde dolaşırken yavaşlama olması nasıl engellenir?
Cevap:
Cari ve Stok bakiyelerini gösteren sekmelerden, stok sekmesi default olarak gelmekte. Sekme cari olarak belirlenir.

Soru:
Tevkifatlı fatura nasıl kesilir?
Cevap:
Fatura da Servis/Sabit Tanımlar/Fatura Fiş Tip tanımların da tevkifat numarası belirlenir.

Soru:
Fatura raporlarında fatura no‘ya göre sıralama nasıl yapılır?
Cevap:
İlgili raporda sıralama sahasında "Saha Adı" kolonunda bulunan butona tıklayarak "FATFISEVRAKNO1" ekrana çağırılır daha sonra "Sıralama Sahası" kolonuna geçilir ve bu kısımda yer alan ComboBox yardımı göre azalan ya da artan şeklinde sıralama yapılır.

Soru:
Nakli yekünlü faturalarda numaranın doğru ilerlemesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülüne girilir.Servis İşlemleri/ Sabit tanımlar /Genel Parametreler/ Fatura Genel Parametrelerindeki Kalem Satır Sayısı Parametresine kaç satırda bir numaranın arttırılması istenirse istenilen satır sayısı yazılıp kayıt edilir.

Soru:
Yeni faturada KDV DAHİL parametresinin işaretli gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Servis/Sabit Tanımlar/Fiş Tip Tanımları bölümüne girilir. İlgili fatura tipinin KDV DAHİL parametresi işaretlenir.

Soru:
Fatura tipi seçim ekranında ilgili fatura tipinin gün toplamları nasıl gösterilir?
Cevap:
Fatura seçim ekranında bulunan bağlantı 1 ekranına yazılacak olan bir sorgu ile istenilen işlem yapılabilir.

SELECT FATFISTIPI,FATFISKDVMATRAHI,SUM(FATFISGENTOPLAM) 'GENEL TOPLAM'
FROM FATFIS
WHERE FATFISTIPI=:FATFTNO AND
FATFISTAR=CONVERT(CHAR(10),GETDATE(),020)
GROUP BY FATFISTIPI,FATFISKDVMATRAHI

Soru:
Faturada detay açıklama nasıl girilir?
Cevap:
Fatura ekranında F-8 Detay açıklamalar bölümüne istenilen açıklamaları yazıp daha sonra eski fatura ekranında yine aynı tuşla (F-8) bu açıklamalar görülebilir.

Soru:
Fatura yazdırma işlemi sırasında dizayn seçimi nasıl yapılır?
Cevap:
Fatura, Servis /Fiş Tip Tanımları bölümündeki dizayn dosya adı bölümü boş olarak kayıt edilir.

Soru:
Otomatik fatura numarası nasıl verilir?
Cevap:
Örneğin fatura için Fatura modülünden Servis/Sabit Tanımlar/Evrak No Tanımaları bölümüne girilir. Bu bölümde aşağıda görüldüğü gibi ön takı başlangıç numarası ve hane boyu bilgileri belirlenir.

Soru:
Fatura ekranında kalem kısmında istenmeyen sahalar nasıl kaldırılır?
Cevap:
Fatura programında Servis/ Sabit Tanımlar/ Saha Tanımları bölümünde ilgili fatura tipi seçilerek sahalar ayarlanır.

Soru:
Stok kartlarının faturaya toplu çağrılması nasıl sağlanır?
Cevap:
Stok kalemleri bölümü, kod ekranında Shift+F6 tuşuna basılır. İstenen kartlar mouse’la işaretlenir. Onay butonu ile seçilen stoklar faturaya taşınır.

Soru:
Yeni fatura kesildiğinde istenen herhangi bir alanın cari hesap ekstresi alınırken açıklama bölümüne taşınması nasıl sağlanır
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis İşlemleri / Sabit Tanımlar / Parametreler / Genel Parametreler / Fatura Genel Parametreleri bölümüne girilerek Entegrasyon Parametreleri sayfasına geçilir. Cari Genel Borç/Alacak Açıklaması sahalarında açıklamaya taşınacak alanlar seçilir.

Soru:
Fatura girişi sırasında genel indirim ve genel masraf başlıkları sabit olarak nasıl tanımlanır?
Cevap:
Fatura-II modülü, Servis/Sabit Tanımlar/ Genel İndirim/masraf başlıkları bölümünden başlıklar tanımlanabilir.

Soru:
Kalemlerde kart listesine basıldığında default hizmet kartı listesinin gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Fatura / Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler bölümündeki Satır Tipi Parametresi 2-Hizmet kartı seçilir.

Soru:
Fatura kesilirken, faturadan çıkmadan cari ya da stok kartında nasıl değişiklik yapılır?
Cevap:
Faturada F8-Detayın altında bulunan cari kart tanımlama ve stok kart tanımlama bölümünden kartlar açılıp değişiklik yapılabilir.

Soru:
Dövizli fatura girilirken dövizli fiyatların tek tuşla TL değerleri nasıl hesaplanır?
Cevap:
Ctrl+Y tuşu ile otomatik olarak kaç satır varsa hepsinin TL değerleri hesaplanabilir.

Soru:
Ctrl+Y tuşu ile otomatik olarak kaç satır varsa hepsinin TL değerleri hesaplanabilir.
Cevap:
Etaslqsys fiş tip tanımlarından her farklı kullanıcı için fatura fiş tipleri tanımlanır. Faturadaki evrak no tanımlarından her fatura koçanı için ayrı numara tanımı yapılır. Faturada fiş tip tanımları, evrak no kısımlarına her kullanıcı için evrak no tanımı seçilir.

Soru:
Fatura modülünde özel açıklamalar nasıl kullanılır?
Cevap:
Fatura üzerinde F8 detay tuşu yardımıyla özel açıklamalar yazılabilir. Açıklamaların başlıkları ve formatları servisteki fatura detay açıklama başlıkları bölümünden değiştirilebilir.

Soru:
Alım faturasında hesaplanan KDV ile gelen alım faturasındaki yazılı olan KDV’nin aynı olması nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri/Servis İşlemleri/Sabit Tanımlar/Parametreler/Genel Parametreler/Fatura Genel Parametreleri/Diğer Parametreler sayfasından “KDV Tutarlarını Değiştir” sekmesi işaretlenip kayıt edilir. Alım faturasında Vergiler sekmesinden KDV detayları bölümünden Fark Tutar sahasına alım faturasında yazılı olan KDV yazılır. Bu alana yazılan KDV rakamı fatura KDV’si olacaktır.


 

INSTALL

PROGRAM MODÜLÜ: INSTALL

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
Install işlemi yapıldıktan sonra parametre alınmasına rağmen hatalı konfigürasyon mesajı gelmesi halinde ne yapılır?
Cevap:
Program klasöründeki sistem.eta dosyasının adı değiştirilip tekrar bütün makineler için install alınır.

Soru:
Install işlemi sırasında "36 kodlu hata" mesajı verirse ne yapılmalıdır?
Cevap:
ETASQLINS.exe dosyası tekrar yüklenir.

Soru:
Terminalde ETASQLINS çalıştırıldığında uzun süre açılmazsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
Terminalde kurulu olan antivirus programı kontrol edilir/ kaldırılır.

Soru:
Install işlemi yapıldıktan sonra parametre alınmasına rağmen hatalı konfigürasyon mesajı gelmesi halinde ne yapılır?
Cevap:
Program klasöründeki sistem.eta dosyasının adı değiştirilip tekrar bütün makineler için install alınır.


 

İRSALİYE

PROGRAM MODÜLÜ: İRSALİYE

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
İrsaliye modülümüzden toplu faturalama işlemi yapılırken bazı irsaliyeler faturalama işlemine dahil olmuyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
İrsaliye / Toplu Faturalama ekranında İşyeri Şube kodu kontrol edilir.

Soru:
Fiyatsız ve tutarsız irsaliye girişi yapılıyor. Daha sonra ihtiyaca göre tekli ya da toplu faturalama yapılıyor. Ancak her iki durumda da daha sonra stok ekstrelerine bakıldığında, faturalama sırasında girilen fiyat ve tutar bilgileri görülmüyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Faturalaştırma ekranında girilen fiyat ve tutar bilgisinin stoklara işlenmesi için tekli ya da toplu faturalama ekranlarındaki “İRSALİYE VE STOK FİŞİNİ GÜNCELLE” seçeneğinin mutlaka işaretli olması gerekir.

Soru:
İrsaliye modülünde yeni irsaliyeye girildiğinde imlecin 3- Satış irsaliyesi üzerine gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
İrsaliye/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler bölümünde Fiş Tipi 3-Satış seçilir. Fiş Tipi Kullanım Şekli parametresi 1-Fiş Tipi Seçim ekranı gelsin şeklinde düzenlenir.

Soru:
İptal edilen irsaliyeler sistemden tamamen nasıl silinir?
Cevap:
Şirket Bilgileri/Servis İşlemleri/Dosya İşlemler/İptal edilen irsaliyelerin silinmesi bölümünden işlem yapılır.


 

İŞLETME

PROGRAM MODÜLÜ: İŞLETME

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
İşletme Defteri Demirbaş tablosu oluşturulurken kısıt amortisman uygulanması nasıl yapılır?
Cevap:
İşletme defterinde demirbaş alışı yapılırken demirbaş satırındaki açıklama alanına 20:Demirbaş Alışı gibi açıklama yazıldıktan sonra ilgili açıklama satırının en sonuna parantez içinde (K) şeklinde bir ibare girilir. Program bu demirbaşın kısıt amortismana tabi olduğunu bu ibareden tespit eder.

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
İşletme defter dökümünde şirket ismi çıkmıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Etasqlsys/şirket bilgileri bölümüne girilerek Şirket Uzun ismi1 kısmı doldurulur.

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
İşletme modülünde KDV beyannamesine Devreden KDV rakamı gelmiyor? Ne yapabilirim?
Cevap:
Beyannameler / KDV Beyannamesi/Ortak Tanımlar bölümünde Önc.Y.Dev.Diğer Kdv sahasına devreden KDV tutarı yazılır.

Soru:
İşletme defterinde stok bağlantısı nasıl yapılır?
Cevap:
İşletme defteri modülünde Servis/ Sabit Tanımlar/Fiş Tip Tanımları bölümünden gider ve gelir fişleri için Stok modülüne oluşturacağı fiş tipi seçilir.

Soru:
KDV Beyannamesine Özel Matraha Tabi İşlemlere Ait değerin gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
İşletme defterinde KDV Beyannamesi/Ortak tanımlar bölümünde İstisnalar parametresi işaretlenir. Özel Matraha Tabi İşlemlerde Kullanılacak İstisna Kodu listeden seçilir. Bu istisna kodu Sistem Yönetimi Ortak Tanımlar/İstisna Tanımları bölümünden tanımlanır.

Soru:
İşletme defterinde kredi kart işlemlerini kdv beyannamesine otomatik taşınması.
Cevap:
İşletme defterinde beyannameler kısmında KDV Beyannamesi / Ortak Tanımlar kısmından Kredi Kart İşlemleri parametresi işaretlenir. Özel Kod Sahasında Kullanılacak Başlık bölümüne örneğin Kredi Kart yazılır. Servis /Sabit Tanımlar /Fiş Saha Tanımları kısmında özel kod işaretlenir. İşlem sırasında verilen başlık kolonuna kredi kartı tutarı yazılır.

Soru:
İşletme defterinde kredi kart işlemlerinin KDV beyannamesine otomatik taşınması nasıl sağlanır?
Cevap:
İşletme defterinde beyannameler kısmında KDV Beyannamesi/ Ortak Tanımlar kısmından Kredi Kart İşlemleri parametresi işaretlenir. Özel Kod Sahasında Kullanılacak Başlık bölümüne örneğin Kredi Kart yazılır. Servis/Sabit Tanımlar/Fiş Saha Tanımları kısmında özel kod işaretlenir. İşlem sırasında verilen başlık sütununa kredi kartı tutarı yazılır.

Soru:
KDV beyannamesini dizayn seçip görüntülediğinde beyannamede işyeri bilgileri çıkmazsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
Şirket seçme ekranında işyerine ait işyeri şube kartı seçilerek programa girilir.

Soru:
İşletme defterinde yeni fiş girerken kalem bölümündeki tarihlerde farklı ay varsa programın uyarı vermesi nasıl sağlanır?
Cevap:
İşletme defterinde Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler bölümünden tarih kontrolü ‘’aylık’’ seçilir.

Soru:
Yeni yıl şirketinde (Yeni dönem açılışı sonrası 01/2009 ayında) önceki aydan devreden KDV’nin (12/2008’den) KDV Beyannamesi’ne gelmemesi ve Beyannameler/KDV Beyannamesi/KDV Matrahları bölümüne 2008 bilgilerinin gelmesi halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
İşletme Defteri modülünde Beyannameler / Kdv / Beyannamesi / Ortak Tanımlar’da "Önc.Y.Dev.Diğer Kdv" sahasına 12/2008 devir tutarı gelmesi için Yeni Döneme Devir işlemi yapılmalıdır. Ayrıca KDV Matrahları bölümünde 2008 yılı değerleri program tarafından silinir.

Soru:
Dökümlerin boş gelmesi halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
Programa ilk girişte Şirket İşyeri/Şube kısmına İşletme Defteri ve Muhasebe IV modüllerinin kullanacağı İşyeri/Şube kodu belirtilmelidir. Bu işlem sonrası sorun çözülür.

Soru:
Demirbaş alış ve demirbaş satış kodları nasıl tanımlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis/Sabit Tanımlar/ Parametreler/Genel Parametreler/İşletme Genel Parametreleri bölümüne girilir. Bu bölümde bulunan Alış Demirbaş Kodu ve Satış Demirbaş Kodu alanlarına açılmış olan işlem kodları tanımlanır.

Soru:
İşletme Defterinde Demirbaş alış işlemi nasıl yapılır?
Cevap:
Demirbaş alış işlem kodu tanımlandıktan sonra gider fişine girilir. Demirbaş alış işleminde diğer alış işleminden farklı olarak kalem satırındaki AÇIKLAMA bölümüne ilk olarak amortisman oranı yazılır iki nokta üst üste konulur ve demirbaşın açıklaması yazılır. Örneğin 20:BİLGİSAYAR gibi.

Soru:
İşletme defterinde demirbaş alış işlemi girildikten sonra, bu alış demirbaş tablosuna nasıl taşınır?
Cevap:
İşletme Defterinde Genel Tanımlar/Demirbaş Tablosu bölümüne girilerek boş satırda F5-Tablo Oluştur tuşuna basılır.

Soru:
İşletme defterinde Demirbaş tablosunda değer varken yeni alınan demirbaş bu tabloya nasıl ilave edilir?
Cevap:
İşletme Defterinde Genel Tanımlar/Demirbaş Tablosu bölümüne girilir. Boş olan satırda iken F5-Tablo Oluştur tuşuna basılır.

Soru:
İşletme defterinde farklı bir Gelir ve Gider sütunu nasıl tanımlanır?
Cevap:
Şirket bilgileri modülünde Servis İşlemleri/ Sabit Tanımlar/ Parametreler/ Genel Parametreler/ İşletme Genel Parametreleri bölümündeki gelir/gelir başlık tanımları sekmesinde tanımlama yapılır.

Soru:
İşletme Defterinde Gelir/Gider fişlerinde Stok modülüne bağlantı nasıl yapılır?
Cevap:
Etasqlsys bölümünde Ortak Tanımlar/Fiş Tip Tanımları/İşletme Fiş Tip Tanımları bölümünden stok fişi parametresi onaylanır.


 

KASA

PROGRAM MODÜLÜ: KASA

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Kasa modülünde, fiş kayıt edilirken “cari kodu belirtilmemiş Kasa fiş kaydı yapılamaz” mesajı geliyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket bilgileri modülünde, kasa genel parametrelerde Fişlerde cari kodsuz giriş kontrol parametresi İzin ver olarak düzenlenir ise cari kod olmadan kayıt imkanı verilir.

Soru:
Kasada tahsil fişi işliyorum. Program cari hesap kodu yazmadan işlem yapmama izin vermiyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket bilgileri modülünden Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/ Genel Parametreler/Kasa Genel Parametrelerine girilir. Fişlerde “cari kodsuz giriş kontrolü işlemine izin ver” seçilir.

Soru:
Kasa fişinde kasa ters bakiye veriyor hatası vererek kaydı engellerse ne yapılmalıdır?
Cevap:
Eski kasa kartında kasa ters bakiye kontrolü izin ver ya da uyar olarak değiştirilir.


 

KUR TAKİBİ

PROGRAM MODÜLÜ: KUR TAKİBİ

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
Belli bir tarihten sonra kur güncelleme yapılamıyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
ETAUTLCUR.DLL dosyası güncellenmelidir. Daha sonra Kur Takibi Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler bölümünde bulunan URL DOSYA ADI bölümündeki tanım $D$M$Y.xml olarak değiştirilir. (HTML, XML olarak düzeltilir.)

Soru:
Bugüne ait kur güncelleme işlemi yapılabilmesine rağmen, geçmiş tarihe ait kur güncelleme işlemi yapılamıyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
Kur Takibi parametrelerinde bulunan URL DOSYA ADI bölümündeki tanım $D$M$Y.xml olarak değiştirilir. (HTML, XML olarak düzeltilir.)

Soru:
Kur değerlerini girerken küsurat rakamının arttırmak için ne yapmalıyım?
Cevap:
Kur Takibi/Servis/Sabit Tanımlar ekranında Küsurat hane sayısı değiştirilerek kayıt edilmelidir.

Soru:
Kurlar başka güne nasıl kopyalanır?
Cevap:
Kur değerleri hangi tarihe kopyalama yapılacaksa, kur girişi ekranından ilgili tarihe girilir. F-5 Kopyalama tuşu gelen ekrana, kur değerlerinin çekileceği tarih girilir.


 

MUHASEBE

PROGRAM MODÜLÜ: MUHASEBE

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Muhasebe fişinin içindeyken bir hesabın hareketlerini görüp Excel’e aktarabilir miyim?
Cevap:
Muhasebe fişinin içinde ilgili hesabın üzerindeyken F5 tuşuna basılır. Açılan Muavin sayfasında F4 yazdır butonunun yanındaki ok tuşuna basıp Excel’e aktarılabilir.

Soru:
Muhasebe fişi kaydederken belirtilen personel kodu yetkilendirme tablosunda bulunamamıştır hatası veriyor, nasıl düzeltebilirim?
Cevap:
Şirket bilgileri modülü, Servis İşlemleri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, E-defter genel parametreleri bölümünde Diğer Bilgiler sekmesinde bulunan “Servis İş. Yetkili Per. Kodu” kullanıcı seçilir ve E-defter modülü, Servis, Sabit Tanımlar, Personel Yetki Tanımları bölümünde ilgili personel seçilerek yetki kutucukları işaretlenir.

Soru:
Daha önce kayıt ettiğimiz fişlere belge türü nasıl eklenir?
Cevap:
Muhasebe Modülünde, Servis / Dosya İşlemleri / Toplu Belge Türü Değişikliği bölümüne girilir. Kriterler tanımlanarak F2 İşlem butonuna basılır ve işlem tamamlanır.

Soru:
Yevmiye Defteri dökümünde Müfredat sahası çıkıyor. Çıkmaması için ne yapmalıyım?
Cevap:
Yevmiye Defteri döküm ekranında iken F3 Saha Boylarına girerek sMüfredat bilgisinin değerine 0 yazılır.

Soru:
Fişe belge türü saha boylarından eklendiği halde, fişin içinde görünmüyor. Ne yapmalıyım?
Cevap:
Fişin içine girdikten sonra, bir defaya mahsus Shift+Ctrl+D tuşlarına basılarak kolon genişlikleri düzenlenir.

Soru:
Fişin içerisindeyken Toplu Belge Türü Değişikliği nasıl yapılır?
Cevap:
Fişin içerisindeyken F8 Detay Bilgi alt başlıkları açılır. Belge Türü Değişikliği seçilir. Değiştirilmek istenen bilgi Eski Belge Türü alanına, olması istenen bilgi ise Yeni Belge Türü alanına yazılır.

Soru:
Muhasebe fişinde açıklama sütunlarına yazılan açıklamaları nasıl görebilir ve istediğimiz satıra nasıl kopyalayabiliriz?
Cevap:
Muhasebe fişinde, açıklama satırında iken ** (yıldız, yıldız) enter tuşuna basıldığında ilgili fişte yazılan açıklamaların tamamı liste olarak görülür. Kopyalanmak istenen açıklamanın üzerine gelinerek enter tuşuna basılır.

Soru:
Muhasebe hesap hareketlerindeki hem döviz hem TL tutarlarını hangi rapordan alabilirim?
Cevap:
Muhasebe II / Dövizli raporlar / Genel hareket raporlarından alınabilir.

Soru:
Muhasebe modülü fiş girişi sırasında, daha sonra kullanılmak üzere açıklamalar kayıt ediyorum. Bu açıklamalar üzerinde daha sonra düzeltme veya iptal işlemlerini nasıl yaparım?
Cevap:
Eğer ilgili açıklama bütün şirketlerde (genel) kullanılmak üzere kayıt edilmişse, ETASQLSYS modülündeki açıklama tanımlarından yapılır. Sadece ilgili şirket için kayıt edilmişse, muhasebe modülünün kendi servis menüsündeki açıklama tanımlarından düzeltme veya iptal yapılabilir.

Soru:
Muhasebe Muavin Defter dökümünde belirtilen değerler arasında döküm alınmak istendiğinde “Listelenecek Kayıt Bulunamadı” mesajı veriyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Döküm ekranında, F-8 Parametreler bölümündeki parametreler kontrol edilir. İşaretlenmesi gerekenler işaretlenir.

Soru:
Bilanço veya Gelir Tablosu dökümü alındığında Önceki Dönem boş olarak geliyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket Bilgileri, Servis İşlemleri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Muhasebe Genel Parametrelerden Geçmiş Yıl Değerlerinin alınacağı şirket seçilir.

Soru:
Sadece kebir hesaplar bazında mizan alınabilir mi?
Cevap:
Mizan raporları ekranlarında hesap seviyesi sahalarına “1” değeri girilmesi durumunda sadece kebir hesapların mizanı alınır.

Soru:
Muhasebe modülünde miktarlı muhasebe kullanılıyor. Ayrıca fatura modülünden de işlem yapılıyor. Muhasebe fişlerine fatura modülünden yapılan işlemlerden miktar hanesine herhangi bir bilgi gelmemesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri, Sabit tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Fatura Genel Parametrelerinden muhasebe entegrasyon parametrelerinde miktar entegrasyonu yok seçeneği seçilir.

Soru:
Muhasebe modülü mahsup fişinde, evrak tarihleri farklı kayıtlar giriliyor. Kayıt ederken, evrak tarihi ile fiş tarihi arasındaki gün farkı belirtilen değerden fazla mesajı geliyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Muhasebe modülü /Servis/Sabit Tanımlar/Fiş Tip Tanımlarında, mahsup fişi satırının sonundaki, geçmiş gün işlem sahasındaki değer silinir veya düzeltilir.

Soru:
Muhasebe fişine girildiğinde imleç fiş tarihine geliyor. İmlecin fiş tarihi yerine kalem satırındaki evrak tarihine gelmesi nasıl sağlanabilir?
Cevap:
Muhasebe Modülü/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler bölümü Ek Parametreler sayfasındaki konumlanacak bölüm parametresi: 2 Kalem Gridi seçilerek kayıt edilir.

Soru:
Muhasebe fişinde, kalemlerdeki açıklamalara tanımlanan, hazır genel açıklamaların değiştirilmesi veya silinmesi nasıl yapılabilir?
Cevap:
Sistem Yönetiminde Servis, Açıklama tanımları, Muhasebe Fiş Kalem Açıklama Tanımları bölümüne girilir. Bu bölümden açıklamaların değiştirme veya silme işlemi yapılabilir.

Soru:
Muhasebe fiş satırlarında bulunan özel kod kolonunun ismini nasıl değiştirebilirim?
Cevap:
Muhasebe/Servis/Parametreler ekranına girilir. Bu ekranda Fiş Kolon Tanımları sekmesine geçilir. Bu ekranda Kolon Başlığı istenildiği gibi değiştirilip kayıt edilir.

Soru:
Muhasebe modülünde F2-Arama tuşu ile fiş ararken “DOSYADA BÖYLE BİR KAYIT YOK” mesajı geliyor. F7-Fiş Listesi de boş geliyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Muhasebe modülünde eski fiş bölümünde F8-Parametreler’de DENGESİZ FİŞ KONTROLÜ’ bölümünde BORÇ ALACAK EŞİT OLANLAR bölümü işaretli değilse bu hata oluşuyor. Parametreyi işaretlemek fişleri görmek için yeterli olur.

Soru:
Yevmiye dökümü almadan önce yıl içinde kesilen muhasebe fişlerin açıklamaları boş olanları düzeltmek için kolay bir şekilde nasıl bulunur?
Cevap:
Muhasebe modülü içerisinde muhasebe fişi bölümünden hareket listesi ekranı açılır. Bu ekranda tarih aralığı yılbaşı ve yılsonu verilir sıralama sahasında ise açıklama ve azalan şeklinde yazılır. Liste alındığında karşımıza açıklamaları boş olan fişler listenin başında görülecektir.

Soru:
Yevmiye defteri dökümünde 2. sayfayı boş atlayarak 3. sayfaya 2. sayfanın bilgilerini yazıyor veya sayfa sonlarında fazla boşluk vererek yazıyor. Nasıl düzeltebilirim?
Cevap:
Sistem Yönetimi/Ortak Tanımlar/Yazıcı tanımlarından, seçilen yazıcı tanımının (default) sayfa boyu 60’a düşürülür.

Soru:
Muhasebe fişini oluşturan satırlardan herhangi birisinin borç/alacağına göre arama yapabilir miyim?
Cevap:
Muhasebe fişi/Eski fiş bölümüne girilir. Sağ alt köşedeki Kalem Bilgilerindeki Tutara aranan değer girilip F2-Arama butonu ile arama yapılabilir. İstenirse aynı bölümden fiş kalemlerindeki evrak no, evrak tarihi ve özel koda göre de arama yapılabilir.

Soru:
Muhasebe hesap planındaki açıklamaların başlıkları nasıl değiştirilir?
Cevap:
Muhasebe/Servis/Sabit Tanımlar/Başlık Tanımları/Hesap Planı Açıklama Başlıkları ekranında değişiklik yapılır ve kayıt edilir.

Soru:
Kayıtlı olan muhasebe fişinde 3 seviyeli hesap kodları var. Muhasebe fişi yazdırıldığında ana hesabı ilk satıra, diğer iki seviyeyi de bir alta tek satırda vermesini istiyorum. Nasıl yapabilirim?
Cevap:
Muhasebeden Servis/Sabit Tanımlar/ Parametrelere girilir. Fiş/Yev.Kırılma Sev. 1 yazılıp kayıt edilir. Bu şekilde döküm alınır.

Soru:
Muhasebe fiş cambaz tanımlarımı farklı bir makinedeki ETA programına nasıl aktarabilirim ?
Cevap:
Aktarılmak istenen cambaz tanımına girilir. F5-XML Yaz tuşuna basılır ve tanım xml formatında diskte bir bölüme kayıt edilir. Kayıt edilen dosya diğer makineye taşınır. Yine cambaz tanımında iken F6-XML Oku tuşu ile kayıt edilen dosya seçilir. Cambaz istenen isimde kayıt edilir.

Soru:
Muhasebe mizan ekranında hesap seviyesi bölümlerine S yazılarak sınıf hesaplara göre döküm almak istiyorum ve mizan tutmuyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Muhasebe hesap planında 800’lü nazım hesaplar açıldığından dolayı muhasebe hesap planı sınıf grup tanımları bölümünde ; Kod alanına 8, Sınıf Grup Adı1 bölümüne Nazım Hesaplar tanımlaması yapılması gereklidir.

Soru:
Bir şirketin içinde değiştirilen bilanço ve gelir tablosu tanımı diğer şirketlere nasıl aktarılabilir?
Cevap:
Tanımlama yapılan şirkette, Şirket Bilgileri/Servis İşlemleri/Toplu Şirket İşlemleri/Bilanço Tanımları ve Gelir Tablosu ekranlarında aktarılmak istenen tanım dosyası seçilir, F6-Şirket Ekle sayfasında şirket kriterleri girilerek, F2-Aktarma işlemi yapılır. (İşlemden önce mutlaka yedek alınmalıdır.)

Soru:
Muhasebe fiş girişi sırasında fişten çıkmadan saha pozisyon değişikliği nasıl yapılır?
Cevap:
Fiş içerisinde F8-Detayın altında bulunan saha pozisyon değişikliği yapılarak kayıt yapılır.

Soru:
Muhasebe fişlerinde açıklama satırının boş geçilmesi durumunda programın uyarması nasıl sağlanır?
Cevap:
Muhasebe/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler ekranında, Fiş Bilgileri bölümündeki Boş açıklama kontrolü parametresi: 2 (SOR) yapılarak F2 ile kayıt edilir.

Soru:
Muhasebe fişlerinde açıklama satırında butona basıldığında kayıtlı açıklamaların gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Muhasebe/Servis/Sabit Tanımlar/Açıklama Tanımları ekranında istenilen açıklamalar tanımlanıp, F2 ile kayıt edilir.

Soru:
Muhasebe Tahsil ve Tediye fişini kayıt ederken “BELİRTİLENKASA KODU KASA HESABI OLARAK TANITILMAMIŞ” hata mesajı gelmesi halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
Tahsil ve Tediye fişinde yazılı olan kasa kodundaki yazılı olan kasa hesabını eski hesaptan çağırıp kasa hesabı sekmesi işaretlenir.

Soru:
Muhasebe yevmiye defter sayısı kontrolü yapılırken sayfa sayısının ekranda kalması nasıl sağlanır?
Cevap:
Programdan renk tanımları mesaj kutusu renk tanımlarına girilir. Bilgi ve doğrulama ayrı ayrı seçilip Pencere poz.& Renk bölümü seçilir. Aşağıda bulunan bekleme süresi işareti kaldırılır ve kayıt edilir. Bundan sonra mesaj ekranda kalır. Ancak kullanıcı tamam derse ekrandan gider.

Soru:
Muhasebe Mizan dökümünde kebir hesaplarının arasında boşluk vererek yazması nasıl sağlanır?
Cevap:
Muhasebe Servis/Sabit Tanımlar/Parametrelerden Ek Parametreler sekmesine girilip Kebir Satırlarını Ayır ve Muavin Hesaplarını İçeriden Yaz parametrelerinin sekmeleri işaretlenir.

Soru:
Muhasebe/Hesap Planı/Eski Hesap' ta Açıklamalar başlığı altındaki Açıklama 1-2-3-4-5 başlıkları BA/BS formatında nasıl değiştirilir?
Cevap:
Muhasebe/Servis/Sabit Tanımlar/Başlık Tanımları/Hesap Planı açıklama başlıklarına girilir.
Açıklama 1 'e Vergi Numarası
Açıklama 2 'e Ünvan
Açıklama 3 'e Ülke Kodu
Açıklama 4 'e T.C. Kimlik No yazılır ve kayıt edilir.

Soru:
Uzun satırlı muhasebe fiş içerisinde satır veya kelime araması nasıl yapılır?
Cevap:
Fiş içerisindeyken Ctrl+ F yapılır. Kelime yazılır, Tamam butonuna basılarak ilgili satıra ulaşılır.

Soru:
Muhasebe fişlerinde, hazırlayan ve onaylayan bilgilerinin otomatik Gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket bilgileri Modülü/ Servis/ Sabit Tanımlar/ Parametreler/ Kullanıcı Parametreleri/ Şirket Kullanıcı Parametreleri ekranında, hazırlayan ve onaylayan bilgileri tanımlanıp kayıt edilir.

Soru:
İlk defa yevmiye dökülürken muhasebe fişlerine yazılan açıklamaların çıkması nasıl sağlanır?
Cevap:
“Fiş açıklamalarını bas” parametresi işaretli olmalıdır.

Soru:
Bilanço/Gelir Tablosu görüntülenmek istendiğinde 2 kodlu hata vermesi halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
Etasql klasörünün içinde Temp klasörü oluşturulup programa yeniden girilir.

Soru:
Muhasebe fişinde KDV ayırma işlemi birden fazla hesap için aynı anda nasıl yapılır?
Cevap:
Muhasebe modülü Servis /Sabit Tanımlar / Parametreler ekranında fişte kdv işlemleri parametresi 2-Toplu olarak belirlenir.

Soru:
Muhasebe fişlerinden BA/BS form işlemi yapılmak istendiğinde Muhasebe IV’ten bildirimlerden değer oluştur dendiğinde hiçbir değer gelmezse ne yapılmalıdır?
Cevap:
Muhasebe fişlerinin içindeki boş satırlar silinir.

Soru:
Muhasebe fiş dökümünde sayfayı yarım yazıp 2. sayfaya atarsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
etasqlform dosyasından ilgili dizayn dosyasından detay satır sayısı artırılır.

Soru:
Döviz tutarı nasıl otomatik taşınır?
Cevap:
Muhasebe modülü Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler bölümündeki Döviz/TL çevrimi ve TL / Döviz çevrimi parametreleri 2-Kontrollü olarak belirlenir.

Soru:
Hesaplar birbirine nasıl nakiledilir?
Cevap:
Muhasebe modülünde Servis/Dosya İşlemleri/Hesap Nakli bölümüne girilir. Ekrana gelen form üzerinde istenilen tarih aralıkları ve hesap kodları belirtilerek F2-İşleme Başla butonuna basılır.

Soru:
Hesap açılışında döviz değerlerinin default gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket bilgileri modülünde Servis İşlemleri/Sabit Tanımlar/Parametreler/Genel parametreler/Şirket genel parametreleri bölümüne girilir. Diğer parametreler sayfasındaki ilk değerler bölümüne döviz kodu ve cinsi sahalarına gelmesi istenen değerler girilir ve kayıt edilir.

Soru:
Muhasebe fişinde dizayn seçimi nasıl sağlanır?
Cevap:
Fiş tip tanımlarından ilgili fiş tipinin dizayn dosya adı boş bırakılır.

Soru:
Fiş dökümündeki kırılma seviyesi nasıl ayarlanır?
Cevap:
Bu işlem için, Muhasebe/ Servis/ Sabit Tanımlar/ Parametreler ekranında Fiş./Yev. Kırılma Seviye Parametresi istenilen şekilde seçilerek kayıt edilir.

Soru:
Defter dökümünün A4’e sığmaması halinde ne yapılır?
Cevap:
Raporlar / defterler / yevmiye defter dökümü sayfasında “uzun hesap ismi” ve müfredat onayı kaldırılır.

Soru:
Tahsil ve tediye fişlerinde, kasa fiş açıklamalarının otomatik gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Muhasebe Modülü/ Servis/ Sabit Tanımlar/ Parametreler ekranında, kasa fiş otomatik açıklamaları menüsünde, tahsil ve tediye satırları isteğe göre tanımlanıp kayıt edilir.

Soru:
Yevmiye onay tarihin nasıl değiştirilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri/ Servis İşlemleri/ Sabit Tanımlar/ Parametreler/ Genel Parametreler/ Muhasebe Genel Parametreler/ Yevmiye Parametreleri kısmından Yevmiye onay tarihi değiştirilebilir.

Soru:
Hesap kodu nasıl değiştirilir?
Cevap:
Bu işlem için Şirket Bilgileri/ Servis İşlemleri/ Dosya İşlemleri/ Kart Kodu Değiştirme/ Muhasebe bölümüne girilir. Eski kod ve Yeni kod yazılarak işlem başlatılır.

Soru:
Muhasebe hesap planında yer alan herhangi bir hesap kodunun mevcut hareketleri farklı bir hesap koduna nasıl aktarılır?
Cevap:
Muhasebe/Servis/Dosya İşlemleri/Hesap Nakli kısmından istenilen tarih aralıkları ve hesap kodları belirtilerek bu işlem yapılır.

Soru:
Muhasebe fiş cambazı şirkete özel olarak nasıl kayıt edilir?
Cevap:
Muhasebe Servis bölümü ne girilir. Sabit Tanımlar Dizayn / Tanım dosyaları Fiş Cambaz Tanım Kodları bölümüne girilir. F-6 Dosya Listesi’nden ilgili cambaz dosyaları seçilerek F-2 ile kayıt edilir.


 

MUHASEBE IV + İŞLETME

PROGRAM MODÜLÜ: MUHASEBE IV + İŞLETME

Soru:
Muhasebe IV modülünden Ocak ayı KDV beyannamesi alındığında önceki dönemden devreden KDV rakamı gelmiyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
190 hesaba açılış fişinden açılış değeri girilmelidir.

Soru:
KDV beyannamesinde kullanılan istisna tanımları nasıl değiştirilir ?
Cevap:
Sistem Yönetimi/Ortak Tanımlar/İstisna Tanımları bölümünden değişiklik ya da ilave yapılabilir.

Soru:
Muhtasar beyannamesini xml olarak hazırladığımda ödemelere ilişkin bildirim çıkmıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Muhasebe IV - beyannameler - muhtasar beyanname - muhtasar beyanname tanımı diğer tanımlar sayfasında, ödemelere ilişkin bildirim bas parametresi işaretli olmalı ve xml dosyası bu şekilde hazırlanmalıdır.

Soru:
Kurumlar vergisi eki için kesin mizan hazırlamak istiyorum. Nereden yapabilirim ?
Cevap:
Muhasebe IV modülü - beyannameler - vergi beyannameleri - kurumlar beyanname - kesin mizan (kurumlar) tanımından girilerek xml dosyası oluşturulur.

Soru:
BA/BS formunu Hesap planı yöntemi ile çalıştırıyorum. Bu formda bulunan TC Kimlik ve Vergi Numarası gelmiyor. Bu bilgileri nereden girmeliyim?
Cevap:
Hesap Planında bulunan açıklamalardaki Açıklama1 hanesine Vergi No, Açıklama 4 hanesine de TC No bilgisi yazılmalıdır.

Soru:
Fatura programından girilen müstahsil makbuzu fişleri Muhasebe 4 Ba/Bs formuna çekilirken stopaj düşülmüş olan rakam Ba/Bs formuna geliyor. Stopaj düşülmemiş Toplam rakamının Ba/Bs formuna gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünden, Servis İşlemleri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Fatura Genel Parametreleri bölümünde bulunan Müstahsil Makbuzu Fiş Tipleri bölümüne faturadaki müstahsil makbuz fiş tip nosu yazılır. Ba/Bs hazırlandığında program stopaj düşülmemiş rakamı Ba/Bs formuna getirir.

Soru:
Muhasebe IV’de, bildirimlerde, Müşteri/Satıcı Kart Tablosuna F7-Hesap planından tek tek hesap alabiliyorum. Bu işlemi ben toplu olarak yapabilir miyim ?
Cevap:
Ek cari kart tablosunda F7 Hesap planı penceresini açalım. Bir elimizle Ctrl tuşuna basılı tutarken Mouse ile seçmek istediğimiz hesapları tıklayarak seçelim. Seçme işlemi bitince Enter tuşuna basarız ve seçtiğimiz hesapların hepsini toplu olarak tablomuza taşırız.

Soru:
Muhasebe IV modülünden, Muhtasar Beyannamesindeki Ödemelere İlişkin Bildirimi bölümüne yazılan değerler, hazırlanan xml dosyasında çıkmıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Muhasebe IV, Beyannameler, Muhtasar Beyannamesi Tanımları, Diğer Tanımlar bölümünde bulunan Ödemelere İlişkin Bildirimi Bas parametresi işaretlenir ve bu bölüm kayıt edilir.

Soru:
Muhasebe IV’de, bildirimlerde, Müşteri/Satıcı Kart Tablosuna F7-Hesap planından tek tek hesap alabiliyorum. Bu işlemi ben toplu olarak yapabilir miyim ?
Cevap:
Ek cari kart tablosunda F7 Hesap planı penceresini açalım. Bir elimizle Ctrl tuşuna basılı tutarken Mouse ile seçmek istediğimiz hesapları tıklayarak seçelim. Seçme işlemi bitince Enter tuşuna basarız ve seçtiğimiz hesapların hepsini toplu olarak tablomuza taşırız.

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
BA/BS formu limit değerlerini tüm şirketlerimde toplu olarak nasıl değiştirebilirim?
Cevap:
EtaSQLSYS/Servis/Toplu Değer Aktarma/Muhasebe IV bölümüne girilir. BS/BA formları-Bildirim Alt/Üst Limitleri' ne yeni limit değeri olan 5.000 TL girilir,sağ üst köşedeki "Onay" kutusu işaretlenir. F6-Şirket Ekle bölümünden değişiklik yapılacak şirketler seçilir ve F2-Tanım Aktar tuşu ile işlem sonlandırılır. Tüm şirketlerde BA/BS alt limitleri değiştirilmiş olur.

Soru:
Muhasebe IV modülünde toplu yılsonu işlemlerinde kapatma işlemlerinde brüt satışların tasfiyesinde 600 satışlar hesaplarını kapatamıyorum. 600 hesabından alacak değerleri olduğu halde tasfiye yapamıyorum. Ne yapmalıyım?
Cevap:
Muhasebe hesap planında 600’lü satışlar hesabının alt hesapları alfabetik açıldığında brüt satışlara tasfiye yapılamıyor. Bunun için yeni bir hesap açılarak eski hesaptaki değerler yeni hesaba nakil yapılır ve kart hareket kontrolü yapılarak, muhasebe IV modülünde toplu yılsonu işlemi yapılarak sorun giderilir.

Soru:
KDV beyannamesini dizayn seçip görüntülediğinde beyannamede V.8,SQL işyeri bilgilerinin çıkması nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket seçme ekranında işyerine ait işyeri şube kartı seçilerek programa girilir.

Soru:
Dökümlerin boş gelmesi halinde ne yapılır?
Cevap:
Programa ilk girişte Şirket İşyeri/Şube kısmına İşletme Defteri ve Muhasebe IV modüllerinin kullanacağı İşyeri/Şube kodu belirtilmelidir. Bu işlem sonrası sorun çözülür.

Soru:
Geçici Vergi Beyannamesi arka sayfasındaki fatura bilgilerine yazılan “merkez ve fatura tarihi" bilgilerinin XML'de gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Geçici Vergi Beyannamesi sayfa 3' teki fatura bilgileri ekranında işyeri merkez ise "1", şube ise "2" yazılmalı, son kesilen fatura tarihi için gün, ay, yıl arasında herhangi bir işaret kullanmadan tarih bitişik yazılmalıdır. Örneğin; 30092009

Soru:
Muhasebe II modülünde enflasyon muhasebesi yapıldığında düzeltilmiş bilanço veya gelir tablosu geçici vergi beyannamesi XML'i ekinde nasıl gönderilir?
Cevap:
Muhasebe IV modülü Beyannameler/Vergi Beyannameleri/Sabit Tanımlar/Genel Tanımlar sayfasında "enflasyon düzeltmesi uygulanmış bilanço/gelir tablosu bilgileri kullan" parametrelerinde cari dönem veya önceki dönem işaretlenmelidir.

Soru:
Birden fazla şubesi olan firmalar için Fatura modülünden BA/BS formunu oluştururken tüm şube bilgileri toplanıp tek firma olarak BA/BS formunda nasıl alınabilir?
Cevap:
Birden fazla şubesi olan firmalar için açılmış olan tüm cari kartların bağlantılar sayfasında "Ek kodlar" başlığı altında bulunan "Özel Kart No" sahasına aynı bilgi girilmelidir. Muhasebe IV modülü, Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler' de bulunan Genel Parametreler sayfasında "Gruplama Yap" parametresi işaretli olmalıdır.

Soru:
BA/BS Formu bilgileri Fatura modülünden alınıyor. Aylık 8.000,00 TL’yi geçmeyen alış/satışlar için Diğer Müşteriler ve Diğer Satıcılar Cari kartları açılmış. Bu carilere yapılan alış ve satışların BA/BS formunda Diğer mal ve hizmetler sahasında çıkması nasıl sağlanır?
Cevap:
Muhasebe IV/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler'de Bildirim Veri Toplama Şekli 1-Fatura Kayıtları seçilir. Satış İşlem parametreleri sayfasında Diğer Mal ve Hizmet Satışları için açılan Cari kart seçilir, Alış işlem parametreleri sayfasında Diğer Mal ve Hizmet Alışları için açılan Cari kart seçilir. Program bu sayfalarda belirtilen Cari kartları 8.000,00 TL' yi geçse bile BA/BS formunda Diğer Mal ve Hizmetler Toplamı sahasına ekler.


 

MUHASEBE BÜRO OTOMASYONU

PROGRAM MODÜLÜ: MUHASEBE BÜRO OTOMASYONU

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
Dilekçeler bölümünde tekli veya toplu dilekçe dökümü alınırken, kullanıcı tanımlı dizayna uygun değil mesajı gelmesi halinde ne yapılır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis İşlemleri/ Dosya İşlemleri/ Yeni Dosya Açma/ Muh.Büro Otomasyonu bölümüne girilir. Bu bölümde 19-Dilekçe tanım (MBODILEKTAN) işaretlenerek yeni dosya açılır.


 

SİPARİŞ

PROGRAM MODÜLÜ: SİPARİŞ

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
Sipariş kaydında "bakiye yetersiz" uyarısı nasıl kaldırılır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis İşlemleri/ Sabit Tanımlar/Parametreler/ Genel Parametreler/ Sipariş Genel Parametreleri ekranından Stok Kart Bakiye Kontrolü parametresine "1-İzin Ver" değeri verilir.

Soru:
Kayıtlı bir sipariş kapatılmak istenildiğinde karşılama ekranında siparişin gelmemesi halinde ne yapılır?
Cevap:
Sipariş açma fişinde bulunan "Teslimatta Karşıla" parametresi işaretlenmelidir.

Soru:
Aynı cari siparişleri nasıl toplu karşılanır?
Cevap:
Satış kapama fişinde F8->Detay’ın altında bulunan Toplu Sipariş Karşılama bölümüne girilir. Bu bölümde satış kapama fişinde cari kodu belirtilmiş olan karta ait satış açma fişleri görülür. İstenen satış açma fişleri CTRL+Mouse ile seçilerek satış kapama fişine taşınabilir.

Soru:
Sipariş kapama yapılırken teslimat takip no bölümünde liste tuşuna basıldığında teslim edilecek siparişlerin gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
İlk olarak üst başlık bilgilerinden cari bilgileri seçilir sonrasında teslimat takip no bölümündeki seçim butonuna basılarak teslim edilecek siparişler seçilir.

Soru:
Sipariş açma ekranında ek bilgiler sekmesindeki özel kodların sipariş kapama, irsaliye ve fatura ekranlarına taşınması nasıl sağlanır?
Cevap:
Sipariş kapama ekranında toplu karşılama yapılırsa özel kodlar taşınır.


 

ŞİRKET BİLGİLERİ

PROGRAM MODÜLÜ: ŞİRKET BİLGİLERİ

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
Mesaj süreleri nasıl ayarlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde .Servis İşlemleri/ Sabit Tanımlar/ Parametreler/Kullanıcı Parametreleri/ Şirket Kullanıcı Parametreleri bölümünde BİLGİ MESAJLARI ve HATA MESAJLARI nın süreleri arttırılır.

Soru:
Fiş girişlerinde bulunan hazırlayan bilgisinin kullanıcı bazında otomatik gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünden Kart Tanımları/Personel Kartları bölümünden personel kartları açılır. Şirket Bilgileri modülünden Servis / Sabit Tanımlar / Parametreler / Kullanıcı Parametreleri / Şirket Kullanıcı Parametreleri bölümüne girilir. İlk Değerler başlığı altındaki Hazırlayan Parametresine daha önce açılan personel kartı seçilerek kayıt edilir. Bu işlem sistemde kayıtlı olan her kullanıcı için ayrı ayrı yapılır.

Soru:
Kullanıcı saha tanımları farklı bir kullanıcıya nasıl kopyalanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis / Dosya işlemleri/ Kullanıcı Bilgileri Kopyalama bölümünden yapılır.


 

ETASQLMNG

PROGRAM MODÜLÜ: ETASQLMNG

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Anlık şirket yedeği alınabilir mi?
Cevap:
Bütün modüllerde Yardımcı İşlemler menüsüne Şirket Yedekleme bölümünden anlık olarak şirket yedeği alınabilir. Anlık yedekleme işleminin yapılabilmesi için ETASQLMNG uygulamasına girilerek Yedekleme Seçeneklerinde bulunan Yedekleme Dizinin belirlenmesi gerekir.

Soru:
Programdan çıkmadan ETASQLMNG daha kolay bir şekilde açılabilir mi?
Cevap:
Bütün modüllerde Yardımcı İşlemler menüsüne Veri Tabanı Yönetimi bölümünden ETASQLMNG uygulamasına girilebilir.

Soru:
Yedek nasıl alınır?
Cevap:
Programın yüklü olduğu klasördeki ETASQLMNG dosyası çalıştırılır. İlgili veritabanı seçilerek Veri Tabanı/Yedekle seçilir. İstenirse Veri Tabanı/Tümünü Yedekle bölümünden toplu yedekleme işlemi yapılabilir.


 

SİSTEM

PROGRAM MODÜLÜ: SİSTEM

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL
Soru:
Yeni döneme devir işlemi yapıyorum. Stok modülü ile ilgili devir fişini oluşturmak isterken “Stok Özel Fiş Tipi Tabloda Kayıtlı Değil” mesajı ile karşılaşıyorum. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket Bilgileri/Genel Parametreler/ Stok Genel Parametrelerinde ana bilgiler sekmesinde bulunan özel devir fiş tipi kontrol edilir ve özel fiş tipi seçilir.

Soru:
V-7’de Stok modülü olmadığı için hiç kullanılmadı. Fatura işlerken stok kalemlerindeki açıklamalar elle yazılıyor. Fatura transferi sırasında hata oluşuyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
V-7 datasında stok dosyası boş olarak oluşturulur. (stok.dat, stok.ind ve shareket.dat, shareket.ind dosyaları). Şirket altına kopyalanır. Sonra transfer işlemi yapılır.

Soru:
Yeni bir KDV oranı nasıl ilave edilir?
Cevap:
Etasqlsys’e girilir. Ortak Tanımlar/Vergi Tanımları/Stok KDV Kısım Tanımları bölümünden kdv oranı tanımlanır.

Soru:
KDV tevkifat yüzdeleri nasıl tanımlanır?
Cevap:
Etasqlsys’de Ortak Tanımlar/Vergi Tanımları/ Tevkifat OranlarıEtasqlsys’de Ortak Tanımlar/Vergi Tanımları/ Tevkifat Oranları bölümünden tanımlama yapılır.

Soru:
Program kullanımı sırasında ekrana gelen sistem hata mesajlarının nedenleri nasıl görülür?
Cevap:
Etasqlsys’de Ortak Tanımlar/Ortak Parametreler bölümünden Diğer Parametreler sekmesine geçilir. Sistem (Database) Hatalarına Ait Log Takibi Yap parametresi işaretlenir. Programın yüklü olduğu klasörün altında ETASQL.LOG isimli dosyada bu hata mesajları tutulur.Bu dosyanın içeriğine bakılarak hata ile ilgili bilgiye ulaşılabilir.

Soru:
Default şirket nasıl tanımlanır?
Cevap:
Etasqlsys’de Sistem İşlemleri /Kullanıcı İşlemleri/Kullanıcı Kartı/Eski Kullanıcı Kartı bölümünden ilgili kullanıcının kartı açılır. İlk Şirket bölümüne default olması istenen şirket tanımlanır.

Soru:
Default yazıcı nasıl tanımlanır?
Cevap:
Etasqlsys’de Sistem İşlemleri /Kullanıcı İşlemleri/Kullanıcı Kartı/Eski Kullanıcı Kartı bölümünden ilgili kullanıcının kartı açılır.Default Yazıcı bölümüne default olması istenen yazıcı seçilerek tanımlanır.

Soru:
Makro nasıl tanımlanır?
Cevap:
ETASQLSYS de.Ortak Tanımlar/ Makro tanımları bölümünden makro no ve makro olması istenen ifade yazılır. Makro tanımlarını çalıştırmak için Shift+F10 veya çalışılan modülün Yardımcı İşlemler menüsündeki Makro Tanımlarını Göster seçeneği ile ekrana gelen makro tanımları listesinden seçilir ya da makro tanımının kullanılacağı yerde iken "&" karakteri ile birlikte makro numarası yazılarak Enter tuşuna basılır. Örneğin; 1.sırada bulunan makro açıklamasını ekrana getirmek için "&1" yazılarak Enter tuşuna basılır.

Soru:
Şirket açarken ekrana "0 numaralı hata oluşmuştur" mesajı gelmesi halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
Şirket Kodu oluşturulurken boşluk bırakılmamalıdır.

Soru:
Şirket bilgilerini ETA Sistemden düzenlerken ekrana "0 numaralı hata oluşmuştur" mesajı gelmesi halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
Şirket Dizininin klasör özellikleri kontrol edilir. Öznitelikler bölümünde "Salt Okunur" başlığı işaretli olmamalıdır.

Soru:
Herhangi bir rapor görüntülenip yatay olarak yazdırıldığında sayfanın alttan belli bir kısmını yazdırmazsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
Bu işlem için ETASQLSYS bölümünde Ortak Tanımlar/ Yazıcı Tanımları bölümüne girilerek ilk sıradaki default tanımın sayfa boyu yatay kağıda göre düzenlenir.

Soru:
Rapor dökümü alındığında tarih ve saatin çıkması nasıl engellenir?
Cevap:
ETASQLSYS bölümünde Ortak Tanımlar/ Yazıcı Tanımları/ Raporda Tarih ve Saat Sahası çift tıklanarak çarpı konumuna getirilir.


 

STOK - STOK II

PROGRAM MODÜLÜ: STOK - STOK II

VERSİYONU: ETA:SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Fatura düzenlenirken, stok kartı seçildiğinde barkod kodunun da ilgili sahaya aktarılması istendiğinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde, Fatura Genel Parametreleri bölümüne girilir. Stok kartındaki barkodu fişe taşı parametresi işaretlenir.

Soru:
Stok fişinde, aynı anda birden fazla stok kartı seçimi nasıl yapılır?
Cevap:
Stok fişinde iken Shift + F6 tuşlarına basılır. Açılan stok kart listesinde Ctrl tuşuna basılarak Mouse ile stok kartları seçilir. Ok (Kayıt seçim) butonuna basılarak seçilen stok kartları fişe taşınır. Shift+F6 ile çalışan listede bütün stok kartları Ctrl+A ile toplu olarak da seçilebilir.

Soru:
Stok devir fişi içerisinde çok sayıda satır olduğu için, aradığım bir stok kartını en kolay nasıl bulurum?
Cevap:
Devir fişi içerisindeyken Ctrl+F tuşuna basarak aradığımız ifadeyi gelen arama ekranına yazarız. Bul-ara tuşuna basarak aradığımız bilgiye ulaşırız.

Soru:
Bazı kullanıcıların, ilgili hareket (sipariş, irsaliye, fatura, stok hareket fişi) ekranlarında, stok kartında belirtilen ve hareket ekranına çağrılan fiyatı değiştirmesini nasıl engellerim?
Cevap:
Öncelikle Şirket/Servis/Sabit Tanımlar/Genel Parametreler/Stok Genel Parametreleri bölümündeki Diğer Parametreler ekranından "Fişlerde fiyat değişikliği" parametresi "0-kullanıcı" şeklinde değiştirilir. Daha sonra Stok/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler ekranından "Fişlerde Fiyat Değişikliği" parametresi "1-Değiştirme" olarak kaydedilir

Soru:
Kayıtlı tüm stok kartlarında alış fiyatı ve satış fiyatı başlıklarının altına peşin alış ile peşin satış fiyatlarının başlıklarını da toplu olarak nasıl eklerim?
Cevap:
Stok modülüne girilerek Servis/Dosya İşlemleri bölümünden Stok Fiyat Değişikliği bölümüne girilir. Kaynak fiyat alış seçilir, hesaplama işlemi kısmında alış fiyat çarpı sıfır ( F1*0 ) gibi bir formül yazılır. Hedef fiyat kısmında 3- Peşin Alış fiyatı seçilerek F2-İşlem tuşuna basılır. Bu şekilde sadece fiyat başlık kısmı tüm stoklara eklenecektir aynı işlem peşin satış fiyatı için de yapılmalıdır.

Soru:
Stok ile ilgili işlemlerde (örn.Sipariş, İrsaliye, Fatura) fişlerde miktarsız işlem nasıl yapılır?
Cevap:
Bu işlem için şirket bilgileri modülünden Servis/Sabit Tanımlar/ Parametreler/ Genel Parametreler/Stok Genel Parametreler kısmında diğer bilgiler bölümünden "Fişlerde miktarsız giriş kontrol" parametresinden "izin ver" işaretlenir.

Soru:
Stok kartındaki özel kod başlıkları nasıl değiştirilir?
Cevap:
Stok/servis/sabit tanımlar/başlık tanımları/stok kart özel kod başlık tanımları ekranında değişiklik yapılır ve kayıt edilir.

Soru:
Stok kartı kayıt işlemi yaparken kod numaraları nasıl otomatik verilir?
Cevap:
Stok , Servis, Sabit tanımlar, Evrak no tanımlarından stok kartlarına ait evrak no ve hane boyu tanımlanır. Stok, Servis, sabit tanımlar, Parametreler, Evrak no bölümünde Stok kart kodu bölümünde kullanılacak evrak no grubu seçilir.

Soru:
Stok Genel Hareket Raporunda Bakiye Tutarın Giriş Tutar – Çıkış Tutar şeklinde olması nasıl sağlanır?
Cevap:
Stok, Servis, Sabit Tanımlar, Parametreler bölümünden ‘’EkstredeTutar’’ parametresi BAKİYE Seçilip kayıt edilir.

Soru:
Depo kodunun fişlere kullanıcı bazında otomatik olarak gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Stok modülü Servis/ Dosya işlemleri /Stok Fiyat Değişikliği ekranında; Kaynak Fiyat No ve Hedef Fiyat No belirlenir. Formül kısmına örneğin F1*0.80*2 yazılabilir.

Soru:
Stok kartına resim eklendiğinde "stream read error" hata mesajı verirse ne yapılmalıdır?
Cevap:
Program dizini içindeki EtaUtlPath util dosyası çalıştırılır. Parametreler bölümündeki Resim Datası Bellek Boyutu [BLOB] Parametresi maksimum 64 KB yazılır ve kayıt edilir.

Soru:
Depolar arası giriş çıkış işlemi nasıl yapılır?
Cevap:
Depo alış ya da depo satış fişlerinde satırlara depo kodu ve karşı depo kodları belirlenir. Satırlara tek tek depo kodu yazılmak istenmiyorsa Ek Bilgiler sekmesindeki depo kodu ve karşı depo kodları bütün fiş için tek sefer yazılır.

Soru:
Stokların eksi bakiyeye düşmesi nasıl engellenir?
Cevap:
Şirket Bilgileri/Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/Genel Parametreler/Stok Genel Parametreleri’ne girilir. Stok Bakiye Kontrolleri parametreleri 0- İzin verme olarak belirlenir ve kayıt edilir.

Soru:
Stok kartındaki özel kodların seçimli kullanılması nasıl sağlanır?
Cevap:
Stok modülünde Servis/Sabit Tanımlar/ Özel Kod Tanımları/Stok Kart Özel Kod Tanımları/ Stok Kart Özel Kod-1 bölümüne girilerek tanımlama yapılır ve stok kartlarında Özel kod-1in seçim butonuna basılarak bu tanımlanan kod seçilebilir. Aynı tanımlama diğer özel kodlar ve hareket özel kodları içinde yapılabilir.

Soru:
Farklı bir fiyat tipi nasıl tanımlanır?
Cevap:
Stok modülü Servis/Sabit Tanımlar/Fiyat Tanımları bölümüne girilir. Bu bölümden yeni fiyat tipi tanımlanır.

Soru:
Yeni açılan stok kartında birim bilgisinin sabit gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis İşlemleri/ Sabit Tanımlar/ Parametreler/ Genel Parametreler/ Stok Genel Parametreleri bölümü, Diğer Bilgiler sayfasındaki, Birim Bilgileri Ön Değerler menüsü, istenilen şekilde tanımlanıp kayıt edilir.

Soru:
Stok kartındaki herhangi bir fiyatın hareketlere otomatik gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Stok kartı Diğer Bilgiler sayfasındaki Otomatik Fiyat Bilgileri tanımlanır.

Soru:
Stok kart listesine barkod kodu nasıl eklenir?
Cevap:
Stok kart listesinde iken Tasarım Moduna geçilir. Sahalar üst başlığından, Ekle seçilir. Ad bölümünde " Bağlantılı saha" seçilir. Bağlantı tablosuna" STKBARKOD" seçilir. Bağlantı tablosu bağlantı sahasına" STKBARSTKKOD" seçilir. Bağlantılı sahasına "STKBARKOD" seçilir. "İfade sahasına " STKBARITEMNO=1" (Hangi barkod sahası isteniyor ise ilgili no girilir.

Soru:
Stok kart listesinde arama yapılırken imlecin ilgili stok üzerinde konumlanması nasıl sağlanır?
Cevap:
Kart listesindeki görünüm menüsünde bulunan otomatik filtre arama parametresi işaretli olmalıdır.

Soru:
Tüm stok kartlarının 2.birim alanına ‘KG’ ifadesinin yazılması nasıl sağlanır?
Cevap:
Bu işlem için yazılacak query ifadesi :

UPDATE STKKART
SET STKBIRIM2='KG'
WHERE STKBIRIM2=' '

Soru:
Genel hareket raporunda devir miktarı göstermesi nasıl sağlanır?
Cevap:
İlk tarih bölümüne 02/01/2008 yazılır, nakli yekün parametresi işaretlenir.

Soru:
Stok hareketlerinde miktarsız hareket nasıl yapılır?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis işlemleri / Parametreler / Genel Parametreler / Stok Genel Parametreleri’nde, Diğer Bilgiler sekmesinde bulunan "Fişlerde Miktarsız Giriş Kontrolü : 1-İzin ver" olarak belirlenir.

Soru:
Hareket ekranlarında görülen stok bakiye bilgisinin ilgili depoya göre görülmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Stok kullanıcı parametrelerinde bakiye gösterim şekli 1-Depo Bazlı Bakiye olarak belirlenir.

Soru:
Fiyatsız ve tutarsız hareket girişi nasıl yapılır?
Cevap:
Şirket bilgileri modülünde Servis/Sabit Tanımlar/Parametreler/ Genel parametreler /Stok Genel Parametreleri Diğer Bilgiler sayfasındaki Fişlerde Fiyatsız Giriş Kontrolü ve Fişlerde Tutarsız Giriş Kontrolü parametreleri izin ver veya uyar olarak belirlenir.

Soru:
Hareket girişlerinde depolu çalışma nasıl iptal edilir?
Cevap:
Bu işlem için şirket bilgileri modülünden servis, sabit tanımlar, genel parametreler, Stok-II genel parametrelerindeki depo onay kutusu boş bırakılarak kayıt etmemiz gerekmektedir.

Soru:
Yeni depo tanımı nasıl yapılır?
Cevap:
Stok-II modülünde Kart Tanımları/Depo Kart Tanımları /Yeni Depo Kartı bölümünden yapılır.

Soru:
Stok kart listesinin geç gelmesi nasıl engellenir?
Cevap:
Stok kart listesinde stok kart tablosu ile ilgili tüm alanlar açık olduğu durumlarda bekleme yapabilir. Ekle / Kaldır bölümünde sadece listeye çıkacak olan alanlar seçilir.

Soru:
Stok Kart listesine depo bakiyeleri nasıl konulur?
Cevap:
Bu işlem için, F6 stok kart listesine aşağıdaki query yazılarak, bağlantı-1 tanımlanır :

SELECT STKKOD,STKCINSI,
D1=(SELECT DEPSTKBAKIYE FROM DEPSTKKART
WHEREDEPSTKDEPOKOD='D-01' AND DEPSTKSTKKOD=STKKOD),

D2=(SELECT DEPSTKBAKIYE FROM DEPSTKKART
WHEREDEPSTKDEPOKOD='D-02' AND DEPSTKSTKKOD=STKKOD),

TOPLAM=(SELECT DEPSTKBAKIYE FROM DEPSTKKART
WHERE DEPSTKDEPOKOD='D-01' AND DEPSTKSTKKOD=STKKOD)+
(SELECT DEPSTKBAKIYE FROM DEPSTKKART
WHERE DEPSTKDEPOKOD='D-02' AND DEPSTKSTKKOD=STKKOD)
FROM STKKART

Soru:
Stok ekstresi alırken tarih kıstası verince çok bekletmesi nasıl engellenir?
Cevap:
Stok kullanıcı parametreleri/stok ekstrede tutar sahasından : Bakiye seçilirse hızlı verir. Genelde ortalama geliyor.

Soru:
Stok muhasebe bağlantısı tanımları yapılırken bütün stok kartlarına aynı olan muhasebe kodları nasıl toplu yazılabilir?
Cevap:
Stok/Servis/Sabit Tanımlar/Muhasebe Bağlantıları/Muhasebe Grup Tanımlarından ilgili hesaplar tanımlanır. Kartın Bağlantılar sayfasından tanımlanan grup kodu seçilir.


 

ÜRETİM

PROGRAM MODÜLÜ: ÜRETİM

VERSİYONU: ETA : SQL - ETA:V8-SQL

Soru:
Üretim modülünde hurda takibi nasıl yapılır?
Cevap:
Hurda takibinin yapılabilmesi için öncelikle stok modülünden ilgili hurda stok kartı açılmalıdır. Ardından üretim modülünde üretim reçetesi içerisinde, üretimi esnasında hurdanın ortaya çıkacağı mamul veya hammaddenin bulunduğu satırda “Hurda Stok Kodu” kısmına açmış olduğumuz hurda stok kartı çağrılır. Hurda değerimiz miktar olarak hesaplanacaksa '”Hurda Miktarı” kısmına miktarı, oran olarak hesaplanacaksa “Hurda Oranı” kısmına ilgili değerler yazılır.

Soru:
Üretim emir kapama fişinde depo kodu bulunamamıştır uyarısı veriyor. Ne yapılmalıdır?
Cevap:
Stok Modülü Üretim-A, Üretim-S fişlerinin saha boylarında depo kodu sahası açık olmalıdır.

Soru:
Üretim modülünde mamul için oluşan maliyet fiyatının mamul stok kartında yazdırmak için ne yapmalıyım?
Cevap:
Üretim modülünde Raporlar kısmında bulunan Üretim Tasarım (Maliyet) Listesi raporunda ilgili reçete kodu seçildikten sonra Stok Kartına Maliyet Taşı seçeneği işaretlenip, fiyat no kısmından ilgili fiyat seçilerek, maliyet fiyatı belirlenen fiyat no’suna taşınır.

Soru:
Alınan siparişler üretim modülünde Emir açma fişi olarak nasıl oluşturulur?
Cevap:
Üretim/ Üretim Emir Fişi/Toplu Emir Fişi Girişi ekranında Emir açma fişi seçilir. Açılan ekranda sipariş fişi taşıma sekmesine girilerek cari kodu, tarih, sipariş fiş tipi vb. kriterler belirlenip F5-Sipariş taşı tuşuna basılır. Açılan sipariş listesi ekranından ilgili siparişlerin seçimi yapılarak F6 Emire taşı seçeneği kullanılarak açılmış olan siparişlerin üretim emir açma fişleri toplu olarak oluşturulması sağlanır.

Soru:
Üretim reçete kartlarında kullanılan Hizmetlerin (Fason) tanımlanması nasıl yapılır?
Cevap:
Fatura II modülünde Kart Tanımları bölümünün altında bulunan Hizmet Kartı Tanımlarından reçete kartlarında kullanılacak ilgili Hizmet Kartları tanımlanır.

Soru:
Üretim modülünde üretim işlemlerini yapmadan mamul yada yarı mamule ait maliyet fiyatı nasıl görülür?
Cevap:
Üretim modülü raporlar bölümünde bulunan Üretim Tasarım (maliyet) listesi raporunda maliyet fiyatını göreceğimiz ürüne ait reçete kodunu seçerek döküm bilgileri kısmında bulunan üretim miktarı, fiyat seçeneği, mamul kar oranı ve kdv oranı bilgilerini belirterek ilgili mamul ya da yarı mamule ait maliyet fiyatı görülebilir.

Soru:
Üretim Emir Fişi açarken açılan emir miktarı ne olursa olsun reçetekartında tanımlanan hammadde miktarı kadar stoktan çıkış oluyor. Nasıl düzeltebilirim?
Cevap:
Reçete kartı hammaddeler sekmesinde hammadde satırında bulunan “miktar ölçeklenebilir mi” seçeneğinin onaylı olması gerekir.

Soru:
Üretim reçete kartlarında hammaddeler bölümünde reçete kartında kullanılacak hammaddelerin toplu olarak nasıl seçilir?
Cevap:
Hammaddeler bölümünde hammadde kodu kısmında Shift-F6 tuşu ile ilgili hammaddeler toplu olarak seçilir.

Soru:
Üretim emir açma fişinde hammaddeler bölümünde miktarlarda değişiklik nasıl yapılır?
Cevap:
Reçete kartında hammadeler satırında bulunan “miktar değiştirilebilir” seçeneği onaylanarak miktarlarda değişiklik yapılabilir.

Soru:
Üretim modülünde kapatılan Emir Fişi nasıl iptal edilir?
Cevap:
Emir Kapama Fişi kısmına girilir. F7-Fiş Listesinden ilgili Emir Kapama fişi bulunarak fişin içerisine girilir. Emir Kapama Hareketleri kısmında ilgili kapama hareketinin üzerine tıklanarak F3-İptal tuşuna basılarak Emir Kapama iptal edilir.


 

YÖNETİM ANALİZİ

PROGRAM MODÜLÜ: YÖNETİM ANALİZİ

Soru:
Firmamıza üç aydır ödeme yapmayan müşterilerimizi öğrenmek için ne yapmalıyım ?
Cevap:
En kolay şekli Yönetim Analizi modülü kullanılır. Bu modül içerisinden Raporlar/İşlem Görmeyenler/Cari raporları ekranına girilir. Bu ekranda ilk ve son tarih doldurulur. İşlem tipi olarak da Alacak seçilerek verilen tarih aralığında Alacak hareketi olmayan Cari kartlar listelenir.